Читај ми!

Роман о Николи Пашићу Николе Моравчевића

Нови историјски роман Николе Моравчевића Никола Пашић недавно је објављен у издању Архипелага у едицији Златно руно.

Моравчевић комбинује елементе историјског, друштвеног и биографског романа како би што непосредније представио живот, политичко и државничко деловање Николе Пашића у контексту конкретних околности Србије његовог времена.

Пажљиво истражујући различите изворе о Пашићу, Никола Моравчевић је у обимном и историјски утемељеном роману Никола Пашић представио читав Пашићев живот, од младих дана и студија у Швајцарској, где долази у додир с политичким идејама, преко повратка у Србију, оснивања и ширења Радикалне странке, Тимочке буне, потом доласка на власт, политичких борби и несвакидашње политичке вештине да опстане у бурним временима и у суочењу с многим противницима, све до Првог светског рата и настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Представљајући Пашићеву политичку вештину и способност одржавања на узбурканој политичкој позорници, под неколико различитих владара и у сасвим различитим политичким и историјским околностима, Моравчевићев роман говори о успонима и падовима свог јунака, о томе како он заступа и шири своје политичке идеје, како ствара савезнике и како се односи према противницима и непријатељима, историју његових односа с владарима и историју његових односа са сарадницима из странке или из неке од многобројних влада које је током своје дуге политичке каријере водио. У роману видимо и приватног и јавног Пашића.

Никола Моравчевић, писац из Чикага, објавио је у протеклих двадесетак година серију читаних историјских романа, од којих се неки, попут романа Време васкрса и Албион, Албион, баве Србијом у XX веку. Највећи број Моравчевићевих историјских романа бави се српском историјом 14. и 15. века.

Посебну пажњу читалаца привукли су Моравчевићеви романи Витез у доба зла, Последњи деспот, Радичево завештање, Записи о српском царству, Марко Мрњавчевић - непризнати српски краљ, Браћа Анђеловићи, Несрећни краљ и Кнез Лазар Хребељановић. Моравчевић је објавио и историјске романе Бечу на веру и Гроф Сава Владиславић. У издању Архипелага објављена је и пишчева историјска студија Српске властелинке у којој се бави судбином и државничком улогом шест знаменитих Српкиња с краја 14. и почетка 15. века.

Моравчевић је добитник Награде „Растко Петровић" за животно дело (2011), док је за роман Гроф Сава Владиславић добио Награду „Јанко Веселиновић" за најбољи историјски роман на српском језику.

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару