Читај ми!

Николи Радановићу признање "Златна значка"

У препуној сали Народног позоришта у Београду, Никола Радановић менаџер у медијима, новинар и сарадник у београдској култури, награђен је престижном „Златном значком" Културно-просветне заједнице Србије и Министарства спољних послова Републике Србије, а под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије за 2022. годину, за дугогодишњи допринос развијању културних делатности, за несебичан, предан, дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе.

На седници Жирија за доделу Златне значке Културно-просветне заједнице Србије која је установљена још 1976. године, одржаној 13. децембра 2022. године, донета је Одлука о овогодишњим добитницима овог вредног признања. Ове почасне свечане Повеље и Златне значке које се сматрају признањем од националног значаја за допринос култури Републике Србије, добили су истакнути професори, академици, доктори наука, новинари, ствараоци и културни активисти из иностранства.

Министар без портфеља задужен за област дијаспоре, Ђорђе Милићевић, присуствовао је овој 47. додели "Златне значке" и тим поводом честитао свим лауретима, док се такође уводним речима обратио и генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић.

„Веома сам радостан и усхићен! Иако је мој досадашњи рад овенчан бројним признањима која ми заиста значе како из Србије, тако и из дијаспоре, овогодишњу „Златну значку" засигурно издвајам јер обележава вишегодишње стваралаштво, мој несебичан допринос културним пројектима, новинарству и свему ономе што представља мисију нас културних и медијских радника у Београду. Није лако захвалити у име свих добитника, јер међу њима има оних који су нам представљали узоре и светионике по којима смо се оријентисали у простору још од најранијих дана. Овај јединствени, традиционални догађај памтићемо целог живота, не само због репутације овог признања, већ и због заједничког осећања које нас данас повезује и које закључује да је култура важнија од живота. Култура је спознајно и узајамно обликовање карактера сваког човека, али у најширем смислу, култура је карактер народа", изјавио је Никола Радановић у позоришту и додао:

„Поносно и веродостојно ћу носити Златну значку на свом реверу, но, колико год да је лепа и подстицајна, она је и обавезујућа. Верујем да ћу оправдати очекивања реномираних културних институција и доајена у култури који су ме предложили за пријем признања, али и очекивања поштованог жирија овогодишњег догађаја."

Никола Радановић је члан Удружења новинара Србије, а у свом професионалном раду, посебно истиче сарадњу са Телевизијом Браћа Карић и реализацију емисије „Ризница", али и сарадњу са другим медијима који припадају Јавном сервису Србије. Својим радом, обележио је и потписао бројне манифестације које промовишу духовне вредности и догађаје од културно-јавног значаја за Град Београд, као и за дијаспору. Његова сарадња са културним и здравственим институцијама и те како пружа могућности за истраживање и адекватно информисање јавног мњења Србије и Балкана. Гостовао је у Бечу, Прагу, Салцбургу, Паризу, Будимпешти, Прагу, Карловим Варима, Сан Рему... а Балкан упознао уздуж и попреко.
У досадашњем раду препознаје се мото: „Да би знао ко си, памти одакле си"!

У Музичком делу културно уметничког програма представили су се еминентни представници музичко - уметничке сцене Србије, поред бројних, легенда џез музике Благица Бети Ђорђевић и глумац Бранислав Томашевић.

Сваке године Културно-просветна заједница Србије додељује "Златну значку", а стручни жири је овог пута радио у саставу Живорад Ајдачић (председник), Божица Велоусис - књижевница, Мирољуб Филиповић Филимир - ликовни уметник, проф. др Урош Дојчиновић - музички уметник и Марија Бишоф - уредник.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару