Читај ми!

По избору Српске Дијаспоре ТВ и емисије Биографија дијаспоре: Изабране личности године у Канади

Професор др Томислав Терзин, Ангелина Рачић и професор др Милош Поповић изабрани су за личности године српске дијаспоре у Канади. Личности године традиционално бирају Биографија дијаспоре и srpskadijaspora.tv из Торонта.

Томислав Терзин је доктор биологије и ванредни професор униврзитета Алберта. Његова специјалност су генетика, биологија развића и молекуларна биологија, које он као научне дисциплине везује за Библију. Библија је по њему софтвер, док је функционисање ћелија и органа и организама - хардвер. Професор Терзин је изузетно популаран на друштвеним мрежама и његове емисије имају стотине хиљада, а поједине милионе прегледа. Од 16 серија предавања које је одржао, осам је било у Торонту. Последње је било ове године на тему "Од науке до Бога". Ове године му је изашла и књига "Шта је човек, те га се опомињеш".

Ангелина Рачић, финансијска аналитичарка из Торонта и председница хуманитарне организације "Срби за Србе Канада". Ова организација је остварила низ хуманитарних акција 2022. године у којима је скупљено око 200 хиљада долара за наше људе у Србији, Косову и Републици Српској. Акције попут Тројка из Блока, Палачинка парти и сличне су веома оригинални начин на који ова организација на челу са госођом Рачић, пркупља средства за помоћ најугрожениним људима.

Др Милош Поповић је директор Института KITE при Toronto Rehab centre у највећем канадском граду. Овај Институт је свакако највећа установа ове врсте и најнапреднији рехабилитациони Институт на свету.

KITE (Knowledge, Innovation, Talent, Everywhere) је водећи светски центар за рехабилитацију који окупља неколико стотина истраживача и научника из области везане за рехабилитацију. При KITE је завршен центар за неуропланте у коме ради 60 научника са тимовима студената који се баве технологијама за неуро протезе и неуро модулацију како би помогли пацијентима који су преживели шлог, Паркинсонову болест, повреде кичмене мождине, као и лечење депресије.

Ове године је под руководством Милоша Поповића покренут пројекат Фајбер који се бави технологијама које се интегришу у текстил и мере физиолошке сигнале код пацијената. Помоћу тих текстилних материјала се прикупљају информације потребне за дијагностику болесника који тако не мора да буде у болници и може да буде праћен код куће.

Жири је био у саставу Биљана Туцаков, Ново Чолић и Ненад Станковић. Свечана додела плакета одржаће се у другој половини јануара у Торонту.

Биографија дијаспоре је за 12 година колико се одржава, представила преко 150 успешних и интересантних људи нашег порекла који су се истакли у својим срединама и каријерама и пословима којима се баве.

"Биографија дијаспоре показује да у нашој заједници постоје људи који могу да укажу на изузетан културни, уметнички, научни садржај и ван српске заједнице и да наш културни и научни живот не мора да зависи само од превладјујућег културног "модела тезге" који нам се стално нуди", каже организатор Биографије дијаспоре и уредник портала Srpskadijaspora.tv   Ненад Станковић. Станковић најављује да би "репрезентација" наших успешних и занимљивих људи из света већ неаредних година могла бити представљена и у Србији и Републици Српској.

У ужем избору за Личности године у Канади су били и Жарко Брестовац из Српске Националне Академије; Златко Шарчевић - Невидљиви хероји; Љубиша Бајић - Artificial intelligent; Саша Рајшић - U of T; Снежана Ивковић - председница удружења "Десанка Максимовић" и аутор књиге "Ходочасница Воде"; Немања Станковић - аутор документарца "My Friend Tommy"; Предраг Стојковић, председник организације "Мали свет Канада"; Драгана Вараклић - председница КУД "Опленац" и Биљана Вујичић.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару