Две деценије Српског позоришта у Мађарској

У години која по много чему представља прекретницу у функционисању Српског позоришта у Мађарској, ова театарска кућа је своју "округлу" годишњицу прославила великим позоришним пројектом који је окупио на десетине глумаца и сарадника.

Свој 20. рођендан Српско позориште у Мађарској обележило је постављањем на сцену „Сентандрејског јеванђеља", једну од својих првих представа.

У новоадаптираном комаду аутора Милана Руса, који је у њему тумач чак три улоге, публика је на сцени Српског културног центра у Будимпешти видела двадесетак глумаца, а особени печат тој, у великој мери музичкој представи, дали су чланови КУД-а Табан.

Осим музичких мотива народних бећараца, аутор представе је, баш као и пре две деценије, вешто користио музику српских композитора из Мађарске Тихомира Вујичића и Корнелија Станковића.

„Адаптацију смо требали да поставимо тада када смо играли представу на великој сцени мађарског националног театра пред 650 гледалаца, тражила се карта више, а сада имамо своје позориште, имамо своју позоришну сцену у Српском културном центру и покушали смо да направимо адаптацију за ову камеру. Гледаће 50-так гледалаца, зато играмо 4 представе", каже директор Српског позоришта у Мађарској Милан Рус.

Глумачку поставу чинили су углавном стални чланови Српског позоришта у Мађарској, а и они који су се на његову сцену вратили после низа година паузе.

„Глумим Јосифа, оца Исуса Христа и супруга Марије. Ја сам овде већ 20 година. Сада славимо јубилеј, а ту сам од прве представе", каже музичар и глумац Ратко Краљевић,

„Пре 20 година, у првој представи сам глумила блуднице и Марије Магдалене. После је била још једна представа „Пастир вукова", углавном сам у Табану играла. Након 20 година ме Милан замолио ако могу поново да одиграм улогу блуднице и Марије Магдалене и ја сам се прихватила посла", каже глумица Душанка Недељковић.

Занимљиво да Српско позориште у Мађарској осим свог јубилеја обележава и 200 година од како је управо у Будимпешти изведена прва српска позоришна представа, комад „Крешталица" Јоакима Вујића ће по свему судећи, публика у мађарској престоници и имати прилике да на сцени поново погледа на јесен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару