Читај ми!

Repriza

O baletu Sonje Lapatanov i uspesima srpskih naučnika i umetnika u Americi

U repriznom izdanju emisije „Doživeti stotu“ iz aprila i septembra 2019. godine emitovaćemo intervjue sa našim vrhunskim profesionalcima.

Podsetićemo na neobičnu životnu priču čuvene balerine rusko-nemačkog porekla Sonje Nikolajevne Lapatanov. Govoriće o svojim nastupima u beogradskom Narodnom pozorištu u Beogradu, ali i na svetskim baletskim scenama. Osvrnuće se i na dane detinjstva u Beogradu, na putovanja u više od stotinu zemalja sveta, i na putopisne knjige u kojima je sabrala neobične predele i ljude koje je upoznala obilazeći planetu.

Predstavićemo i akademika prof. dr Miroslava Krstića i njegov profesionalni i životni put od pirotske gimnazije do Univerziteta „Kalifornija" u San Dijegu. Upornost, rad, odricanje, malo sreće i velika podrška majke Ružice i oca Radiše bili su „vetar u leđa" našem priznatom naučniku i redovnom inostranom članu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). A temelj velikom znanju duguje Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu gde je, kako kaže, učio od profesorske elite svoga vremena.

Objavićemo i razgovor sa  vremešnim slikarem i piscem Bogdanom Miščevićem, rodom sa Korduna koji više od četiri decenije živi u Baltimoru. Svojim platnom "Srpski totem" i romanom "Boje Botičelijevog glasa" širi istinu o znamenitim Srbima koji su promenili svet.

Bogdan Miščević je teškom mukom, od Korduna, preko Beograda, Lozane i Pariza, uspeo da „pregazi" Atlantik i stigne u Ameriku. I u dubokoj starosti se bori za istinu o srpskom narodu.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica  - akademik Miroslav Krstić (Foto/M. Stojadinović)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару