Читај ми!

Zmajevi sa Dušanovca

Sinoć je, utakmicom između Voždovca i Novog Pazara, započeo novi fudbalski šampionat Srbije. Idealna prilika da o o onome što nas očekuje u ovoj sezoni razgovaramo s jednim od naših superligaških stručnjaka, i to onim s krova Dušanovca, gde rastu i igraju se loptom `zmajevi`, jedna od boljih ekipa u prvenstvu koje je za nama. Šef stručnog štaba Voždovca sada je Nebojša Jandrić, koji je prethodno načinio uspehe sa ekipama IMT-a sa Novog Beograda i Inđije. I prošle sezone Voždovac je utakmicom otvorio novo prvenstvo, gostovanjem Čukaričkom, sada na svom krovu dočekuje Pazarce predvođene Vladimirom Gaćinovićem. Jandrić ističe da je njegov klub imao dobre, sadržajne i kvalitetne pripreme na Zlatiboru i raduje se početku, tim pre što je rival od onih ekipa koje vole da se nadigravaju.

Ljubomir Puta Popović bio je, bez sumnje, jedan od najvećih stručnjaka u beogradskom fudbalu, onom koji je na stadionima okupljao veliki broj gledalaca željnih lepih i atraktivnih poteza. Kao alfa i omega Hajduka sa Liona, vodio je popularne `golubove` od šestog ranga takmičenja čak dva puta do elitne divizije, gde su igrali sa Zvezdom, Partizanom i ostalim velikanima srpskog loptanja. Prerano je Popović napustio svoje `jato` na Lionu, ali će tamo, i gde god se bude okretala `bubamara`, biti upamćen po svemu što je učinio i za Hajduk i za fudbalsku scenu glavnog grada. U povodu tužne godišnjice smrti Ljubomira Popovića, sutra će od 14 časova i 30 minuta na Lionu biti odigran prvi memorijalni turnir s njegovim imenom, pored Hajduka- biće tu i njegovi prijateljski klubovi i dugogodišnji sportski rivali Zvezdara, Sinđelić i PKB. Ovaj događaj najaviće nam aktuelni trener Hajduka Vedran Mitrović, koji je već duže vreme na Lionu i, zajedno sa ostalim vrednim ljudima iz kluba, koje predvode Putini sinovi Bobi i kUKI, trudi se da `bele` vrati tamo gde im je mesto, u neke više rangove takmičenja, Prošle sezone bili su neprikosnoveni u Prvoj beogradskoj ligi, od avgusta će igrati u Beogradskoj zoni, pa onda.....

Srpski sportisti su s uspehom završili učešće na Igrama u Alžiru, osvojivši ukupno trideset jednu medalju, od čega 13 zlatnih odličja, sedam srebrnih i 11 bronzanih. Damir Štajner, šef olimpijske misije pridružiće nam se u studiju, da zajedno sredimo utiske i konstatujemo da je ovo ubedljivo najtrofejnije pojavljivanje naše zemlje na Mediteranskim igrama. Svi do jednog, i oni koji nisu uspeli da prigrle medalje, naš su ponos, jer su se dušom i srcem borili za svoju Srbiju.

Sa nama će u studiju ovog subotnjeg popodneva biti i Ana Atanasković, koja je prvu knjigu pod nazivom `Beogradske majske priče` objavila 2006. godine, godinu dana docnije roman pod nazivom `Duet duša o Obrenovićima`, pisala je i o Jeleni Anžujskoj, Davorjanki Paunović, Beogradu, dok počasno mesto u njem srcu i opusu zauzima Nikola Tesla. Osam godina posle originalnog rukopisa o slavnom naučniku- preradila ga je i objavila kao sasvim novo izdanje, koje je trenutno hit na našem književnom tržištu. Sa ovom, rođenom Kruševljankom, novinarkom, kolumnistkinjom, spisateljicom, sa zadovoljstvom ćemo popričati, posebno o Tesli, o kome piše da je duša ovog sveta, ali ipak čovek budućnosti.

Aleksandar Jerković je multinstrumentalista iz Vršca, tamo - u lepom gradu podno Karpata- stvara muziku koja ima neku posebnu boju i ukus. Pored ostalog, tokom karijere bio je član i grupe Amala iz Temišvara, a nedavno je objavio interesantan materijal rađen sa električnom i akustičnom gitarom koga je objavio pod nazivom `Time` na jutjubu. Ljubitelji instrumentalne muzike sa zadovoljstvom su ispratili ostvarenje ovog momka koji je, uz sve ostalo, i tv snimatelj i montažer. Upoznaćemo se danas sa njegovim opusom i preslušati nekoliko numera sa ovog instrumentalnog albuma. 

Kao i svake subote, pored dešavanja iz sveta sporta, pratimo i događaje iz kulture, javnog i umetničkog života, sveta koji nas okružuje. U Domu kulture Studentski grad večeras će premijerno biti izveden performans `Kultura`, u koreografiji i režiji Nevene Antić, studentkinje Instituta za umetničku igru. I ovog leta u centru Zrenjanina, i to po deseti put, održava se `Korzo Fest`. Izložba novinskih fotografija pod nazivom `Zrenjanin` o Zrenjaninu` otvorena je u Malom salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu. U okviru ovogodišnjeg, 12. međunarodnog džez festivala `Džezibar`, u galeriji kraljevačkog Kulturnog centra Ribnica, otvorena je izložba fotografija pod nazivom `Music,bre!`, autora Ivana Grlića. `Ne zna ona`- naziv je pesme koju je Ana Stanić premijerno predstavila na festivalu `Skale` u Herceg Novom, danas će nam ispričati malo o njenom nastajanju, kao i o planovima za ovo leto.

Ilustrator i karikaturista Jugoslav Vlahović predstavlja svoju prvu samostalnu izložbu fotografija u Narodnoj biblioteci Srbije. Proslavljeni rege band `The Wailers` održaće koncert 15. jula u Botaničkoj bašti u Beogradu. Dvadeset četvrte `Ubske večeri` održavaju se od 12. jula, dok je u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači u toku četvrti po redu festival `LiLaLo`. Muzički festival `Carevčevi dani` održavaju se i ove godine, posvećeni su osnivaču Narodnog orkestra Radio Beograda i poznatom violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Međunarodnji `Vrnjački karneval` okuplja veliki broj karnevalskih grupa i posetilaca iz cele Evrope, dešava se od 10. do 17. jula. Ovogodišnji Beogradski karneval brodova, sedamnaesti po redu, biće održan danas od 18 časova na Savskoj promenadi, uz bogat program na obali i na vodi.

`Na Moravi vodenica stara`- najstarija je i najznačajnija manifestacija u Aleksincu, održava se od 1964. godine, obeležavaju je takmičenje amatera, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, narodna tradicija, folklor. Festival ambijentalne i etno muzike `Karusel` odvija se od 2009.godine, ove počinje- 13. jula. `Zlatne ruke Sokobanje` idealna su prilika da se upozna narodna radinost ovog kraja i čitave Srbije, zato je ova manifestacija uvek tako interesantna turistima. Festival `Rok river` iščekuje nas 14. i 15. jula u Kraljevu, najavljujemo i nadaleko čuvenu Kosidbu na Rajcu, koja počinje 15. ovog meseca. Najzad, tu je i `Šumadijski bluz i džez festival`, održava se 15. i 16. jula u Domu omladine Kragujevca.

Kad smo već kod gurmanske ponude, i ove subote stiže novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića. Muzika šarolika, za sve ukuse i generacije. U realizaciji emisije učestvuju Aca Kostić, Katarina Epštajn, Branislav Jerković i Milan Bigović.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару