Читај ми!

Popusti i pogodnosti za starije Kruševljane u gradskom Udruženju penzionera

Kako žive kruševački penzioneri i kako se čuvaju od korone? Koliko im pomaže država, a koliko lokalna zajednica? O svakodnevici 12 hiljada penzionera, o pripremama paketa solidarne pomoći PIO Fonda, ograničenim putovanjima zbog pandemije i o radu kulturno-umetničkog društva govoriće predsednik Udruženja penzionera Grada Kruševca Miloje Bogićević.

Sa sedištem u Obilićevoj ulici broj 32 u centru grada, kruševački penzioneri ovde mogu da svrate na šolju čaja ili kafe, da se druže, ali i da ostvare niz pogodnosti i popusta u kupovini drva za ogrev i aparata za domaćinstvo. Mogu da putuju na jednodnevne izlete, na banjski oporavak i na letovanja. Poslednjih godinu i po dana, putovanja su se razredila zbog epidemije, ali kruševački penzioneri su optimisti i veruju da će i koroni uskoro doći kraj.

Zavičajni pesnici su neumorni čuvari baštine rodnog kraja u kojem su stasavali. Jedan od njih je i Kruševljanin Gradimir Karajović, poeta, horski pevač i dirigent Pevačke grupe Sekcije "Dragan Toković" u Udruženju penzionera Grada pod Bagdalom. Ima 68 godina, bio je elektrotehničar, a danas piše pesme posvećene, kako kaže "njenom veličanstvu ženi". Odrastao je u Staroj Čaršiji i sa ljubavlju je nosi u srcu.

U minutima za zdravlje ćemo govoriti o sindromu slomljenog srca ili takotsubo kardiomiopatiji koja se manifestuje slabljenjem ili preskakanjem srca do čega dolazi iznenada, najčešće posle emotivnog šoka kao što je neki težak gubitak. Takvi pacijenti, međutim, nemaju primetna fiziološka oštećenja srca koja bi inače trebalo da prate ovakva stanja. Zato nauka nije u potpunosti razumela ovaj fenomen. Ali, ukazuje na povezanost uma i tela. O tom poremećaju ćemo saznati više od psihoterapeuta Tatjane Milivojević.

U RTS Klubu u zgradi Radio Beograda (ulaz iz Svetogorske ulice) prekjuče je otvorena Izložba kostima iz TV serije "Nečista krv" koja počinje večeras na Prvom programu RTS-a u 20 sati. O tome kako je izgledao rad na kostimima u TV seriji "Nečista krv", o nošnji i kulturi starog Vranja iz 19. veka za našu emisiju govori kostimograf Marina Vukasović Medenica.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd 1, 10:05.

Naslovna stranica - Članovi Udruženja penzionera Grada Kruševca (Foto/M. Stojadinović)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару