Читај ми!

У Минхену састанак Вучића и Бореља

У оквиру Безбедносне конференције у Минхену, председник Александар Вучић састао се са шефом европске дипломатије Ђузепом Борељом. Било је речи о наставку дијалога Београда и Приштине, а Вучић је пренео да му је Борељ "снажно замерио" због тога што Србија није увела санкције Русији. Борељ је, после састанка, поручио да су предлог Европске уније о нормализацији односа са Приштином, као и усклађивање са Заједничком спољном и безбедносном политиком кључни за европски пут Србије. Председник је разговарао и са државном секретарком Министарства за економске послове и климатску акцију Немачке Франциском Брантнер, као и са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским.

После састанака у Минхену, председник Вучић је изјавио да су Немачка и Србија учврстиле пријатељство. Најавио је да ће идуће седмице бити велики дан за те две земље, пошто ће бити постављен камен темељац за још једну важну фабрику. Оценио је да разговор са Ђузепом Борељом није био нимало лак. Било је речи о потенцијалном наставку дијалога са Приштином, рекао је Вучић.

На безбедносној конференцији у Минхену, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да Европска унија има за циљ да удружи снаге са одбрамбеним индустријама земаља чланица Уније да би се убрзала и повећала производња муниције која је потребна Украјини. Напоменула је да је реч о муницији попут артиљеријских граната калибра 155 милиметара. Британски премијер Риши Сунак и немачки канцелар Олаф Шолц сложили су се да је неопходно дугорочно ојачати украјинску одбрану.

Настављени су сукоби у Украјини. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у више региона. Руска војска је гранатирала град Хмељницки, саопштиле су локалне власти.

У разорном земљотресу у Турској и Сирији страдало је више од 45.000 људи. Наставља се потрага за преживелима. Три особе, укључујући дете, извучени су живи из рушевина зграде на југу Турске, 296 сати после земљотреса. Пронађено је тело бившег фудбалера  "Евертона" и "Њукасла" Кристијана Ацуа, који је играо за локални клуб у Турској. Власти Турске су најавиле да ће у угроженим подручјима изградити 30.000 кућа. Светска здравствена организација позвала је међународну заједницу да хитно донира 84 и по милиона долара Турској и Сирији.

На Задушнице, десетак Срба који и даље живе у Пиштини, обишло је православно гробље у том граду. Трагови вандализма, рушења и скрнављења споменика видљиви су и даље. Срби су обишли гробове најближих и у другим срединама на Косову и Метохији, где је то било безбедно и могуће.

У финалу кошаркашког Купа Радивоја Кораћа у Нишу играће Црвена звезда и Мега. Утакмица почиње у 21 сат. Пренос је на Првом програму Радио Београда.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Тина Амић и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару