Десет година крагујевачког Кутка за квалитетније старење

Кутак за квалитетније старење крагујевачког Црвеног крста недавно је прославио десети рођендан. Основан је као део пројекта Црвеног крста и невладине холандске организације, како би промовисао друштвене, креативне, физичке и здравствене активности старијих особа. На почетку је имао око 150 чланова, а данас има 40 старијих волонтера који пружају подршку својим вршњацима. Доносе им топли оброк, набављају лекове, храну и одећу, обилазе их, зову телефоном да их питају како су и да ли им нешто треба. Одлазе и у сеоска самачка домаћинства и помажу старијим и изнемоглим особама. Они су хероји и људи великог срца.

Кутак за квалитетније старење је јединствен концепт у Србији. Кроз социјалну укљученост  људи трећег доба чувају физичко и психичко здравље. Целоживотно учење је показало да, што се дуже учи, дуже се и живи, а Кутак  јесте облик неформалног учења и дружења са старијим вршњацима, наглашава секретар Црвеног крста у Крагујевцу Невенка Богдановић.

О јубилеју крагујевачког Кутка за квалитетније старење ће говорити и председница Већа ове организације Милка Игњатовић. Више од 40 година је волонтер Црвеног крста, а у Кутку се бави активностима које их, како каже, "одржавају, освежавају, буде племенитост и чувају вољу".

Под слоганом  „Живи мушки и закажи преглед - решење постоји!" у Србији је почело обележавање новембра, месеца борбе против рака простате. Лекари скрећу пажњу на значај ране дијагностике и правовременог лечења овог обољења.  О иновативним терапијама које у каснијим фазама болести могу да продуже квалитет живота многим пацијентима, али и о важности превентивних уролошких прегледа разговараћемо са проф. др Зораном Џамићем, директором Клинике за урологију Универзитетског клиничког центра Србије (УКЦС).

Минуте за културу смо издвојили за изложбу „Погром у Бачкој - 80 година од Новосадске рације" која је недавно отворена у Конаку кнегиње Љубице у Београду. Поставка садржи три документарне целине у оквиру програма „Ледена тишина - сећање на жртве рације" - места масовних егзекуција, страдање православних свештеника и 80 година касније - будућност сећања. Организатори изложбе су Културни центар Новог Сада у сарадњи са Историјским архивом Града Новог Сада и Епархијом бачком.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница -  Фото/Црвени крст Крагујевац

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару