Време спорта и разоноде

Породични магазин Радио Београда 1 напросто обожава приче из свакодневног живота, о неким финим, позитивним људима, који на сваком кораку шире позитивне вибрације. Такав је случај и са нашом првом данашњом гошћом Долорес Ал Шалех, најмлађом девојком која је развила српску тробојку на Монт Евересту. Рођена у Аману, као најмлађа од три кћерке Палестинца из Јордана и Српкиње из Ниша, одрастала је окружена песком, сунцем и пустињом. Изазов јој је, међутим, био 8848 метра висок Монт Еверест, кога је освојила као чланица експедиције у којој је било Руса, Американаца и Кинеза.

О тек завршеном Светском првенству у рукомету за даме говоримо из једног другог угла, из аспекта некадашње рукометашице, од првих дана постојања Радничког из Свилајнца, у коме је чувала мрежу. Била је играчица и у Медицинару, после тога годинама и рукометни судија. Данас је реномирани здравствени радник, са 50 година волонтерског стажа у Црвеном крсту Србије. Примаријус доктор Бисерка Обрадовић причаће нам о свему томе, затим о активној служби у Дому здравља `Стари град` у Београду, сећањима на породицу Шпиљак, потом на шест дана и шест ноћи дежурстава приликом опроштаја од Јосипа Броза Тита, о томе како је и своју децу Милицу и Марка `заразила` волентеризмом.

Иза славних људи увек остају дела која их надживе, али и много тога занимљивог што временом прекрије вео заборава. Новинар и публициста Александар Ђуричић у књизи "Тајне славних Срба" одувао је тај прах заборава са животних прича двадесет троје знаменитих Срба. Аутор се потрудио не само да оживи неке мање познате ствари из живота јунака ове књиге, већ и да истражи и предочи нам и оне детаље или догађаје који до сада нису били познати. За претходну књигу "Чуваркуће, удовице писаца"  Ђуричић је добио награду "Дејан Медаковић", тешко да ће и ово остварење остати незапажена. Од славних књижевника, преко политичара, па до Паје и Јарета- свега има у књизи коју је објавила кућа издавачка кућа `Вукотић медиа`.

Математичар, џез критичар и промотер, Војислав Пантић, такође ће бити с нама током овог суботњег поподнева, како би најавио промоцију књиге `Jazz Face`, која садржи интервјуе са 46 џез уметника, обављених од 1991. до 2015. године, међу којима су, између осталих, Чарлс Лојд, Џо Ловано, Мајкл Брекер, Марија Шнајдер, Бред Мелдау, Дајен Ривс , Анри Тексје, Енрико Рава, Душко Гојковић и Лала Ковачев. Опремљена је са преко 150 фотографија реномираних аутора из Србије и иностранства. Јавно представљање публици, читаоцима, новинарима и џез посленицима заказано је за понедељак вече у Дому омладине Београда.

Као и сваке суботе, чућемо читав низ прилога из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. Пратимо резултате утакмица европских фудбалских шампионата и друге вести из домаћег и међународног спорта. Милијан Стојанић, витез кулинарства, `частиће` нас новим предлогом јеловника за недељни ручак, док на наше слушаоце мисле и Дом омладине Београда, `Академија 28` и Музичка кућа `Југотон`. Премијерно слушамо песме са нових албума које су снимили група `Ху`, `Пинк Флојд`, Цукеро, Ринго Стар, `Илектрик Лајт Оркестра`, Екстра Нена и састав `Аеродром`.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво