Da li ste znali da čili papričica leči čir na želucu, a vanila smanjuje apetit

Nekada je bilo nemoguće doći do dobrih kvalitetnih začina, bili su prilično vredni i retki. Služili su se samo bogatom plemstvu. Danas u prodavnicama sve više ima novih aromatičnih biljaka. Začini se koriste pre, tokom i posle jela.

Biber, beli luk, peršun, origano – samo su neki od začina koji su neizostavni sastojci jela, koji, dokazano, imaju uticaja i na naše zdravlje. 

„Začini su inače veoma zastupljeni u periodu prehlada i u zimskom periodu jer su dobri za podizanje imuniteta. Tu je pre svega beli luk koji ima i antibiotsko dejstvo, ali deluje i na imuni sistem. Potom, tu je đumbir, koji pomaže u spuštanju telesne temperature. Pored toga, možemo da upotrebljavamo i mlevenu papriku, koja takođe spušta temperaturu. Imamo cimet koji podiže imuninet i origano koji ima i antibiotsko i antigljivično i antivirusne efekte“, naglašava dr Veroslava Stanković, dijetolog.

Pojedini začini koriste se u dijetama. Ljuta mlevena paprika ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanju masnih naslaga, a čim udahnemo vanilu smanjuje nam se potrebu za hranom.

„Oni imaju jedan sastojak koji dovodi do ubrzanja krvotoka, pa samim tim dovodi i do ubrzanja metabolizma. Čili papričica je veoma značajna u zarastanju rana, pa je zato dobro poznata u tradicionalnoj medicini. Poznato je da u slučaju čira na želucu konzumiranjem čili papričica može doći do zarastanja tih rana. Deluje kontradiktorno, ali u praksi se pokazalo kao tačno. Sama vanila, štapić ili vanila u prahu udahom deluje na hipofizu i na taj način deluje na centar na glad i smanjuje glad“, dodaje dijetolog.

A šta se dešava u organizmu, ako preteramo sa upotrebom određenih začina.

„Muskatni oraščić može da ima toksično dejstvo. On se u minimalnim količinama koristi u ishrani, posebno tokom posta i stavlja u žito, ali ako se upotrebi ceo jedan muskatni oraščić, može dovesti i do smrti“, naglašava dr Veroslava Stanković.

Danas se začinsko bilje uzgaja u saksijama ili u bašti.

„Možemo i na terasi da čuvamo začinsko bilje koje osim nutritivnih vrednosti ima i drugih koristi jer nas bosiljak, recimo, tokom leta može da čuva i od komaraca, navodi doktorka Stanković.

Egzotični začini donose mirise dalekih krajeva. Gajenjem začinskog bilja osim što ćete ukrasiti svoju baštu ili terasu, i svojim jelima ćete dati prepoznatljiv ukus.

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Закључано: Откључајте повлачењем стрелице у десно ...
nedelja, 06. april 2025.
6° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom