Uz zvuke trube u Guči odlično idu svadbarski kupus, proja i kajmak

Kada prodefiluju svi trubački orkestri i učesnici u programu u svet svake godine iz Guče odlazi najlepša slika. Mirisi čuvenih specijaliteta šire se varošicom, a posetioci uživaju u ukusima srpske trpeze.

U trubačkoj varošici svake godine pripremi se i pojede na desetine tona raznovrsnih kulinarskih đakonija. U Guči se kuva i peče na svakom koraku, a specijalitet je svadbarski kupus.

Krčkanje u zemljanim posudama i iščekivanje kada će biti spreman za služenje daje posebnu čar. Majstori ne odaju tajne, ali kažu zna se šta se u lonac mora staviti.

„Stavi se govedina i ko hoće, ko voli, može prasetina prosušena, znači – slaninica lepa, krtina, mešavina svega, kolenice, rebarca“, priča Božidar Trifunović.

A kupus je najbolji uz proju, sir i kajmak iz dragačevskog kraja. 

„Tajna našeg sira i kajmaka jeste da koristimo kvalitetnu sirovinu od krava koje pasu na našim livadama u okviru dragačevske teritorije“, istakao je Aleksej Radičević.

Sabor u Guči prilika je da vredne domaćice gostima ponude domaće proizvode. 

„Imamo i sokove i med, slatka, likere, tu našu preradu voća smo probali da spakujemo u lepa pakovanja i njima (posetiocima) je to zanimljivo. Probaju, oduševe se i naravno kupe“, kaže Vera Ružić.

„Jutros su se više opredeljivali za slani program, juče je više bio slatki. Vole da probaju domaću pitu sa razvijenim korama sa sirom i od slatkiša vole kiflice sa makom“, otkriva Ivana Jorović.

Mirisi čuvenih specijaliteta širiće se varošicom do nedelje, do kada će saboraši uživati u trubačkoj muzici i ukusima srpske trpeze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом