Kineski Nišlija zasadio kupus u centru grada

Niš je prošle godine posetilo oko 15 hiljada kineskih turista. Najviše ih zanimaju istorijski spomenici, a zadovoljni su i specijalitetima naše kuhinje. Povrće, kao što je kineski kupus, koji kod nas ne mogu da kupe, uzgajaju u žardinjerama.

Da se kineskim turistima dopadaju i Srbija i Niš govore i brojke. Kinezi su po broju dolazaka i noćenja odmah iza turista iz okolnih zemalja.

„Tvrđava je stara hiljadu godina. Nisam imala prilike da vidim ovako nešto“, kaže kineska turistkinja koja je u poseti u Nišu. 

Priroda i bogata istorija Kinezima se posebno dopadaju u Nišu.

„U poređenju sa našim gradom ima više zelenila, imate bogatu istoriju, uživamo u mestu i ljudima, odlično je“, navodi turista iz Kine.

Nekima se Niš dopao ne samo kao turistička destinacija, već i kao mesto za život, pa ovde trenutno ima oko dve stotine Kineza.

„Srbija doblo, najbole to. Super. Voli Srbija“, kaže Jao Sin iz Kine.

U pokušaju da se što bolje prilagodi, Djan Flin je kineski Nišlija koji je otišao i korak dalje. Iz svoje domovine doneo je seme i u zapuštenim žardinjerama u centru grada posadio ono što mu najviše nedostaje – kineski kupus.

Iako i Srbi imaju kupis, Djan Flin kaže da se u Srbiji kupus ne kuva kao u Kini. Za razliku od domaćeg kupusa, priprema kineskog, bazira se samo na ulju i jednostavnija je.

Rekao bi nam, kaže, još puno toga ali mu nedostaju srpske reči. Ipak smo razumeli da kineski kupus raste mnogo brže nego naš domaći i da se jelo napravljeno od njega dopalo i njegovim srpskim prijateljima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом