Na salašima se proizvode najtvrđa jaja

Koke koje se uzgajaju na banatskim salašima nose jaja sa najtvrđom ljuskom. Zbog takmičenja u kucanju uskršnjim jajima, ali i zbog kvaliteta, na severu Banata su sva jaja sa salaša već skuvana i ofarbana.

Na severu Banata kažu da se najkvalitetnija, i za uskršnja takmičenja, najtvrđa jaja mogu naći na salašu. Tamo koke slobodno šetaju, pronađu same što im treba u ishrani, pa su se ovom podneblju lako prilagodile i sorte nastale u Engleskoj ili Americi.

„Držim čistokrvnu rasu saseks, bačvanku graorku, hemšir crveni i boraličke. Boraličke su neka meksička vrsta. Za ovih nepunih dve nedelje negde oko dve hiljade jaja smo prodali“, kaže Ivan Iličin, poljoprivrednik iz Mokrina

Slično je i u domaćinstvu Duška Stankova iz Orlovata. U njegovom dvorištu na otvorenom uživa 11 različitih sorti koka. Sve što su snele, a to je dnevno 70 jaja, našlo je lako kupca. Za razliku od farmskih nosilja koje nose od šestog meseca života, na jaja dvorišnih koka čeka se mesec dana duže.

„To je uglavnom srednje teška kategorija živine i nose otprilike jedno 160 do 180 jaja godišnje. Jaje ko jaje, isto. Jedino što je razlika u ljusci. Ona u supermarketima su braon ljuska, a ove su više bela ljuska“, objašnjava Stankov.

Cene jaja na pijačnim tezgama se određuju po veličini pa se kreću od 10 do 15 dinara. Proizvođači na salašu ili u porodičnom gazdinstvu ne mere jaja, kod njih sva imaju istu cenu, onu najnižu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
11° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом