Italijanski jezik i specijaliteti na istom „tanjiru“

Ona je Bolonju napravila na Banovom brdu. Dok je bila u Italiji Marina Rabrenović naučila je da pravi italijanska tradicionalna jela, usavršila je jezik, a onda ipak odlučila da se vrati u Srbiju i podeli svoje znanje.

Njihova prva lekcija uz „bonđorno“ je i spremanje paste. Italijanska muzika i miris jela iz kuhinje na trenutak će vas prevariti i pomislićete da ste u Italiji, ali u stvari ste na Banovom brdu.

Polaznici kursa kažu da su časovi zanimljivi i da im se dopada koncept koji je smislila Marina.

„Uživamo ovde već dva meseca. Kuvamo, učimo italijanski i nadamo se da je Marina zadovoljna sa nama. Do sad smo spremali bruskete, tiramisu i sada spremamo špagete“, kaže Ana Ćerimanović, jedna od polaznica.

Ovako neobične časove italijanskog jezika osmislila je Marina Rabrenović. Ona je posle studija odlučila da ode u Bolonju. Tamo je učila italijanski jezik, ali je i naučila da kuva tradicionalna jela. Zato je kada se vratila, deo Italije donela u Beograd.

„Dok sam tamo živela shvatila sam koliko je za njih bitna kuhinja i da je tema broj jedan svih razgovora u stvari i kuvanje i to koja su jela, kako se pravi i oni od jednog pravljenja špageta, paste, prave od toga umetnost iako je to jako jednostavno. Tako da neko iskustvo živeći tamo sam upotrebila da ovde napravim kurs gde će đaci naučiti, da, pre svega italijanski jezik, ali isto tako da spreme tipična italijanska jela baš na način kao što se sprema u Italiji“, objašnjava Marina.

Počinje se od jednostavnijih recepata, uz koje se polaznici upoznaju sa osnovama gramatike. Iako su u nekim grupama samo dame, ima i muškaraca. Svim polaznicima je, iako su došli da uče italijanski jezik, kuvanje na ovim časovima, čini se, ipak zabavnije.

„Jeste zabavnije od ostalih, ali svakako motivacija je ono što učenici donose u učionicu i školu tako da zavisi od polaznika. Imamo polaznike koji posle položenog testa savršeno, zaista savršeno savladaju to što smo radili, ima i onih koji možda malo manje pošto nemaju vremena da uče kod kuće“, dodaje Marina.

I tako su uz originalne sastojke, koji su ovaj put bili špagete, pančeta i ljuta papričica, napravile popularnu amatrićianu. A nagrada za naučenu lekciju, osim zadovoljstva je i to što posle časa pojedu ono što su napravile.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. март 2025.
16° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса