недеља, 30.12.2018, 10:32 -> 11:04
Извор: РТС
Ćumur – neopevani heroj roštilja
Roštilj je verovatno najtraženije jelo u Srbiji, i za strance i za domaćine, a najukusnije je meso ispečeno na ćumuru. U dragačevskom kraju ćumurane rade punom parom – posao nimalo lak, ali svaki prihod ljudima na selu dobro dođe u mesecima kada zima zamrzne poljske radove.
Zanat koji je bio pred izumiranjem, poslednjih godina oživeo je, jer je ćumur sve traženiji na domaćem tržištu i u okruženju. Proizvodnja energenta koji ne služi za ogrev nije nimalo laka, ali za mnoge porodice predstavlja dopunu prihoda, posebno u zimskom periodu.
„Mi smo se sad u ovom vremenu i ovom periodu opredelili na ćumur, jer je malo zatajila prodaja drva na tržištu, slabije ih narod kupuje, pa smo se opredelili da radimo ćumur i tu smo našli neku računicu“, kaže Veljko Milosavljević, ćumurdžija iz Dljina.
„Troši se za vrunu kad se peku prasad. Sad za Nikoljdan je isto trebalo trebalo za ribu, isto se u vruni pekla riba i troši se i za to, troši se za roštilj“, navodi Vladimir Milosavljević.
„Pa mogu vam reći u dragačevskom kraju sad u ovom periodu svaka ćumurana radi. Ko je god ima svaka gori i svaka proizvodi ćumur“, dodaje Veljko.
Sve ćumurane i danas se zidaju onako kako su to činili naši preci. Ćumurdžije koje su u taj posao zakoračili tek pre tri godine, kažu da im nije neophodno majstorsko pismo, ali su kupci namerodavniji da procene da li su iskustvom i teškim radom dobro ispekli zanat.
„Primera radi, ako se stavi neko loše drvo meko, nema neku veliku kaloriju. Ako se stavi na primer tvrdo drvo bukva, cer, grab, nebitno, to ima veću kaloriju“, objašnjava Vladimir.
„Najbolje za roštilje je bukva. Bukva, može i cerovo“, precizira Velimir.
Iako je ćumurdžijski posao težak, prljav, pun dima, mladi iz Dljina koji se njime bave neće odustati dokle god bude bilo kupaca.
U ove dve ćumurane svakih petnaest dana proizvede se oko dvesta sedamdeset džakova ćumura. Ćumurdžije kažu da ove zime neće biti zime za ćumur.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар