субота, 29.12.2018, 09:15 -> 09:44
Извор: РТС
Medenjaci – kolačići sa dugom tradicijom u Srbiji
Domaća pršuta, sir i kulen za predjelo, a onda usledi sarma. Na kraju se najbolje slažu ruska salata i pečenje, verovatno vam je ovaj redosled poznat i asocira vas na novogodišnje praznike. A najzad nam dođe i da se zasladimo. Ako ste se već odlučili za prazničnu trpezu, a ne znate šta biste slatko napravili, evo predloga.
Kako se bliži Nova godina vreme je da razmišljamo i o poklonima. Medenjaci su poslednjih godina postali veoma popularni. Koliko je vremena potrebno da se medenjaci naprave?
„Zavisi od toga šta ste zamislili i koliko imate vremena da se tome posvetite što radite, ali u svakom slučaju biće vam potrebno najmanje jedan dan da odvojite da biste takvim jednim šarenišom obradovali svoje najmilije“, objašnjava majstor za medenjake Ljiljana Kampe.
Ljiljana koristi recept koji je nasledila još od bake. Naglašava nam da kada se sve sjedini ne treba mnogo da se mesi jer testo ne treba da narasta. Potom je poželjno da se testo ostavi da prenoći u frižderu, a potom sutradan razvijate testo u željenu debljinu a to je najčešće četiri do pet milimetara.
Od jednog ovakvog recepta dobićete 80 medenjaka, zato razmislite da li vam je možda potrebno pola mere.
Na pitanje da li mogu li domaćice početnice da savladaju ovaj recept, Ljiljana odgovara da mogu: „Samo da se pridržavaju tog recepta i načina na koji se testo mesi, što manje da se gnjavi, jer to nije hlebno testo. Naravno da se ispeče jer kako god da ispeku sigurno će uživati u tome i naravno posle u ukrašavanju.“
A dekorisanje medenjaka je jedna posebna mala umetnost. Ipak, da biste oslikali medenjak potrebni su vam najpre četkica i boje za keks, kao i plastična kesa za zamrzivač u koju ćete te boje sipati.
„Ukoliko ste vi kreativni imate smisla za slikanje, to može da vam olakša rad, moći ćete da radite možda zahtevnije šare i mustre, ukoliko znate da radite neke domaće radove i to takođe pomaže zato što možete da radite čipku na keksu jer kao što heklate i pletete isto tako možete i da šarate keks“, kaže Ljiljana.
Medenjaci mogu da stoje i nekoliko meseci. A kada ih se zasitite, mogu poslužiti i kao ukrasi za jelku.
Za novogodišnje i božićne praznike medenjaci se pripremaju širom sveta, u Srbiji su naočito postali popularni poslednjih godina, a malo se zna da su oni sastavni deo medičarskog zanata koji se pominje još na početku 13. veka.
I baš zato zbog duge i slatke tradicije u Srbiji, domaćica i diplomirana ekonomistkinja Ljilja veruje da ovaj zanat ima budućnost. U to se naročito uveri pred praznike.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар