Ljuta borba za medalju na Svetskom šampionatu u kulinarstvu

Juniorska kulinarska selekcija Srbije osvojila je srebro na Svetskom šampionatu, koji se svake četvrte godine održava u Luksemburgu. Mladi smatraju da se srpskom kuhinjom, uz modernizaciju i primenu tradicije može osvojiti svet, ili još bolje privući još veći broj turista kojima je Srbija sve popularnija destinacija.

Za pekare je uobičajeno da rade od ponoći, ali za srpske juniorske reprezentativce, to je bio jedini mogući termin u jednom od hotela u Velikom Vojvodstvu Luksemburg. Na Svetskom šampionatu protiv gastronomskih velesila Srbija se uvek bori viteški, a snalazi dovitljivošću i umećem.

„Kada čovek ode u inostranstvo vidi neke nove kulture, neke nove zemlje, neke nove ljude, neke nove namirnice i hranu koja jednostavno daje inspiraciju da nešto sa domaćim proizvodima može da se učini na takav način“, kaže Jovan Mijušković, kapiten srpskog tima.

„Namirnice koje koristimo su kukruz, sjenički sir, cvekla, sve nešto što je prisupačno dosta“, objasnila je Aleksandra Savić.

Filip Kovačević ističe da je sve pretočeno u neobične, moderne forme, nešto što danas može da se vidi po restoranima u svetu.

A upravo iz celog sveta za neku od medalja presudna je reč žirija najpoznatijih šefova kuhinja.

„Ovo takmičenje je otvoreno za sve, tako da nikada ne možete da unapred kažete ko je favorit. Podjednake šanse imaju svi timovi, ali za juniore ovo je posebno ljuta borba, da napreduju. Znanje, koje se ovde pokaže, ne može se naučiti u školi“, istakao je predsednik žirija Karlo Sauber.

Pre ovogodišnjeg srebrnog odličja, reprezentacija se okitila i bronzom. Na Šampionatu u Luksemburgu i Olimpijadi u Nemačkoj.

Nakon zasluženo osvojenog srebra, srpski juniorski reprezentativci planiraju da za dve godine na Olimpijadi u kulinarstvu, koja se održava u Štutgartu osvoje i zlato.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
8° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом