Prvi srpski kolač – kolačić od šljiva

U užičkom kraju šljive su ove godine dobro rodile. Najveći deo završiće u šljivovici, a biće ih dovoljno i za sve traženiji pekmez. Sve više se traži još jedan specijalitet od šljiva – starinski kolač za koji su recept oživele domaćice iz Sirogojna.

Sušeni kolačići od šljiva nekada su u užičkim selima bili obavezna zimnica i poslastica koja se u posebnim, zimskim prilikama delila tek pomalo i tek ponekom.

„To je prvi srpski kolač, tako ga zovu, ja sam naučila od moje mame i od moje bake, one su pravile i moja generacija se seća, dok ovi mlađi ne znaju pa onda iz radoznalosti probaju ili kupe“, kaže Ana Dabović iz Sirogojna.

Recept za tradicionalni, bakin kolač koji zadržava miris i ukus šljive, naizgled je jednostavan, a sastojci – dobre, zrele madžarke, suva drva, malo brašna, sunce i strpljenje.

Kuva se samo šljiva dok ne učezne voda. Onda se to lepo zgusne kad se doda brašno, pa se stavlja na kupusnu lisku, suši se, prevrće se par dana, do dvadesetak, mesec dana, zavisi od vremena. Bitno je da sunca ima dosta“, napominje Dabovićeva.

Svake jeseni Ana napravi najmanje 500 kolačića, a oni odu na sve strane šireći krug njihovih ljubitelja.

„Nosim ih na poklon u Crnu Goru, kad pođem kući u Budvu, a nosim i prijateljima u Bosni. Svi su zadovoljni, prezadovoljni“, ističe Sonja Marković iz Budve.

U svom šarenilu domaće zimnice, prvi srpski kolač postao je zaštitni znak Sirogojna, sela čuvara tradicije, običaja i sećanja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом