четвртак, 23.08.2018, 11:45 -> 12:40
Извор: РТС
Rezanci od prepeličjih jaja zdraviji od kokošjih?
Veruje se da jaja od prepelice pomažu kod lečenja mnogih bolesti. U Srbiji ih uzgajaju brojna domaćinstva, a Ivan Birtašić iz Petlovače kod Šapca, od njihovih jaja pravi rezance.
Za kilogram rezanaca potrebno je 55 svežih prepeličjih jaja, brašno i jake ruke za pripremu testa.
„Recept je iz glave, došao sam, nema tu aditiva, dodataka, komponenti, tako da to nije veliki poblem bio. Ideja za rezance je da produžim rok jajetu, pošto ne može brzo da se plasira. Koliko su zahtevni rezanci za proizvodnju? Ako gledamo vremenski, tri do četiri sata“, kaže Ivan Birtašić iz Petlovače.
Rezanci od prepeličjih jaja su zdraviji od kokošijih, tvrdi Ivan koji uzgaja ove ptice.
„Bolja i kvalitetnija su jaja od prepelice, jer se prepelica nikada ne vakciniše ni sa čim. Ne pije ni vakcinu kroz vodu, znači ništa. Jede samo prirodnu čistu hranu, ječam, zob“, ističe Birtašić.
Od prodaje jaja, proizvodnja testenina je isplativija, ali i zahtevnija.
„Više se isplati praviti rezance. Bar za duplo jaje postigne veću cenu, jer ipak, proizvod je proizvod“, ističe Birtašić
Za rezance iz Petlovače zainteresovani su i kupci iz inostranstva, kaže Ivan koji planira da proširi proizvodnju na svom imanju.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар