Osim muzike, trpeza glavni adut ugostitelja u Guči

Iako su neki ugostitelji meso za pečenje kupovali unapred, iz krajeva poznatih po stočarskoj proizvodnji, na trpezama u Guči najviše je domaćih proizvoda iz Dragačeva.

U vodenici Milovanovića u susednom selu točak se neprekidno okreće. Za brašno sa potočare iz Krivače odavno se zna, a bez proje nema saborskog obroka.

Svetlana Milovanović, iz Krivače kaže da prodaja ide više za proje, kačamak i torte a da se ranije mnogo više mlelo, sad je manje, ali melje se.

Goste iz Srbije miris proje vraća u prošla vremena, a strane iznenađuje u kombinaciji sa očaravajučim mirisom i ukusom sira i kajmaka. Domaće mlečne proizvode osim u restoranima probaju i na saborskim tezgama.

Aleksej Radičević iz Vajati Gornja Kravarica kaže s obzirom koliko njudi dolazi ima dosta prostora da se prikažu domaći proizvodi.

Samo u jednom restoranu za dva dana pripremi se nekoliko lonaca svadbarskog kupusa.

Posetioci trubačkog festivala kažu vole Guču jer uživaju svim čulima.

Predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić, kaže da gosti ponesu sa sobom teglice slatkog i domaćih sokova, kao i meda sa orasima, sira, kajmaka i svega što ima iz tog kraja.

Da li će ugostitelji i poljoprivrednici dragačevskog kraja posle sabora trljati ruke i lako prebrojiti zaradu ostaje da se vidi jer će se do kraja ovogodišnjeg festivala u Guči još peći i kuvati razne đakonije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. април 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом