петак, 11.05.2018, 11:53 -> 13:27
Извор: РТС
Najnovije „istraživanje“ jablaničke jagnjetine: I dalje je izvrsna!
Ako idete kroz Hercegovinu, greh je da ne probate jagnjetinu. A oni koji vrte ražanj reći će vam da to važi i za vegetarijance. Zašto je jagnjetina najbolja u Jablanici istraživala je ekipa RTS-a.
Ovde se ne slika selfi. Već jagnjeći ražanj. Ali i jede. Razlog što mnogi, namerno ili ne namerno, ovde prikoče. Specijalitet koji je postao svojevrsan brend malog grada u Bosni i Hercegovini - Jablanice.
Ljudi koji zastanu u Jablanici bez izuzetka izdvajaju jagnjetinu, ističući da je to neizostavna destinacija na putu ka Jadranu
Gotovo da nema zemlje, čiji stanovnik nije pohodio Jablanicu zbog jagnjetine.
„Volim jagnjetinu, u mojoj zemlji se ne jede mnogo, ali u mojoj porodici da. Na jugu Brazila, jedu jagnjetinu, ali u drugim delovima Brazila ne vole jagnjetinu“, kaže brazilski turista.
„Veoma je ukusna. Svi ovde dođu da vide jagnjetinu i da je probaju. I ovi restorani su veoma poznati“, navodi turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Sadik Čengić, zvani Tara, ovaj posao radi već tri decenije. Otkriva tajnu dobrog zalogaja.
Na šaljivo pitanje da li je vegetarijanac, odgovara: „Ne mereš ovde biti vegetarijanac.“
Kaže da leti u sezoni ispeče i stotinu jaganjaca, a sada oko 20 ili 30, a zbog čega je jagnjetina iz Jablanice posebna, smatra da su u pitanju podneblje i čist vazduh.
„Važno je da se jagnje dobro ispeče i fino vatra založi, da se dobro osoli“, kaže Bešić Adil.
Ima li tajne šta naručiti? Iskusni nemaju problem. Ali, šta je sa onima koji prvi put dođu.
„Obično kad dođu gosti koji su čuli da smo poznati po jagnjetini, dođu i kažu da ko žele plećku, a ne znaju šta je to, ili kažu kilo rebara da nema puno kostiju“, objašnjava Adrijana Palić.
Sve je počelo sedamdesetih godina, od sada legendarnog Gojka. Svojevremeno je čuveni gastro novinar Bret Martin uvrstio njegov restoran u deset najoriginalnijih, zbog kog vredi sesti u avion i otići na kraj sveta.
„Najbolji i najjači jaganjci su ti iz Hercegovine. Iznad Stoca jedno mesto. Hrgud se zove. Tu verovatno imaju neku ispašu koja odgovoara njima i tako da je to daje slatkoću mesu neku“, navodi Slavko Jelačić Jašar, Gojkov sin.
Mesto gde su navraćali svi. Funkcioneri i fudbaleri, vozači kamiona, autobusa...
Ali ovde ima. Duž magistrale od Jablance ka Jadranu i obrnuto - namnožili su se restorani.
Ljubitelji fudbala znaju da je Jablanica poznata po Vahi Halihodžiću i Hasanu Salihamidžiću. Upućeni u jagnjetinu da se na ovom delu puta M17 pojede mesa više nego, primera radi, u gradu koji je četiri puta veći od Jablanice.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 18
Пошаљи коментар