Hleb iz vremena predaka

Potražnja za integralnim brašnima i spremanju hleba i peciva na tradicionalan način, bez aditiva i industrijskih dodataka, raste iz godine u godinu. To je shvatio i mladi mlinar iz Despotovca Dušan Veselinović, koji je čak registrovao nekoliko receptura za hleb kojima je potrebno dodati samo vodu.

Dušan je četvrta generacija mlinara u Despotovcu. Silom prilika još kao veoma mlad nasledio je taj posao i zavoleo ga. Najbolja stvar koju je uradio jeste da je sačuvao originalne mašine svoga pradede, jer vodenični kamen star pedeset godina melje žito bolje nego bilo koja savremena mašina.

„Postoje u Srbiji ljudi koji melju još na kamen. Ovo je stari kamen koji trenutno ne može da se nabavi kod nas, redak je jer je iscela i na njemu meljemo sve žitarice - pšenicu, raž i heljdu“, kaže Dušan Veselinović, mlinar iz Despotovca.

U mlinu Veselinovića kao da je vreme stalo. Tu su ručno pravljene mašine iz tridesetih godina prošlog veka - pravi mali muzej. Doduše dešava se da spadne kaiš, ali ništa strašno, sve i dalje radi kao dobro podmazano. Nekada je mlin pokretala reka Resava, danas, ipak, struja.

„Te mašine je nabavio moj pradeda, one su stare mašine iz 20-ih i 30-ih. Ostale su neke od njih koje i dalje koristimo, one služe za čišćenje žita“, kaže Veselinović.

Mušterije dolaze sa raznih strana i zadovoljne su.

„U ovaj mlin dolazim jer mi je blizu i navikli smo, od davnine dolazimo u njega“, kaže Dejan Stanimirović, mušterija iz Isakova.

Dušan je mnogo truda i vremena utrošio da registruje mešavine za integralni, crni i beli hleb od punog zrna žitarica – pšenice, raži i heljde uz dodatak soli, šećera i suvog kvasca tako da je potrebna jedino precizna količina vode.

Ukus je kaže kao iz vremena njegovih predaka, kada za belo brašno i aditive niko nije ni znao.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. март 2025.
13° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса