Sinhua: Leskovac – nezvanična svetska prestonica roštilja

Iako za mnoge ljude roštilj predstavlja jednostavnu i brzu hranu, u Leskovcu su usavršili ovaj zanat, uvrstivši ga u tradicionalnu srpsku kuhinju, piše kineska novinska agencija „Sinhua“ ocenivši da je grad na jugu Srbije „nezvanična svetska prestonica roštilja“.

Kineska nacionalna novinska agencija Sinhua posvetila je danas posebnu pažnju roštiljijadi u Leskovcu, nazivajući ga „nezvaničnom prestonicom roštilja u ovom delu svetu“.

Ekipa Sinhue boravila je u gradu na jugu Srbije, koji je, kako navode, usavršio veštinu pravljenja roštilja.

„Iako za mnoge ljude roštilj predstavlja jednostavnu i brzu hranu, u Leskovcu su usavršili ovaj zanat, uvrstivši ga u tradicionalnu srpsku kuhinju“, piše Sinhua.

Leskovačka roštiljijada svake godine privuče na stotine hiljada posetilaca, a ove godine održava se 28. godinu zaredom, i očekuje se da će privući brojne posetioce iz čitave Srbije, regiona i Evrope, navodi kineska agencija.

Pljeskavice i ćevapi proslavili su ovaj grad od oko 60.000 stanovnika, obezbedivši leskovačkim jelima mesto u međunarodnoj kuhinji.

Roštilj majstori u Leskovcu tvrde da leskovačka pljeskavica nema nikakve veze sa burgerom koji se pravi na Zapadu, pošto se pravi isključivo od mlevene govedine, a naročito delova koji sadrže dovoljne količine masti.

Ipak, recept za pripremu roštilja je, kako tvrde roštilj majstori, znatno komplikovaniji i jedino je poznat majstorima koji žive u Leskovcu, navodi kineska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. април 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом