Vina šumadijska, zdravica francuska

Prodati vino Francuzima, isto je što i trgovati peskom u pustinji. A kad vam to ipak pođe za rukom, znači da imate čime da se ponosite.

To je ocena specijaliste za vina, Stefana Barde, koji je sinoć na prijemu i prezentaciji najboljih vina Šumadije u francuskoj ambasadi u Beogradu, rekao da su srpska vina tradicija sa dobrim prirodnim uslovima.

To ih je kvalifikovalo i za Muzej vina u Bordou. Pored najboljih vina Šumadije, tu su i kulturno istorijske publikacije koje predstavljaju na najbolji način središte Srbije, a više od pola miliona posetilaca muzeja godišnje, ima mogućnost da kući ponese bocu s etiketom vinarije „Radovanović“, „Aleksandrović“, „Zadužbine kralja Petra“, „Despotiko“, „Rogan“.

Povod za sinoćni prijem bio je i dolazak gostiju iz francuske regije Nova Akvitanija, oblasti veličine Austrije sa šest miliona stanovnika.

Njihov zadatak je podstaknu još bolju saradnju dve regije da prenesu dragocena znanja francuskih vinara domaćinima u Šumadiji, pa je logično da su svoj boravak danas nastavili u obilaskom vinskih podruma Topole i Oplenca.

Potvrda njihovog znanja je i podatak da region Akvitanije godišnje Francuskoj donosi prihod od 10 milijardi evra.

Sada su ovde da pomognu da se srpskim vinima otvore vrata svetskog tržišta. A da treba sa optimizmom gledati na šansu koja je pred nama, svedoče i predviđanja gostiju iz Francuske, da će Srbija u sledećih 10 do 20 godina biti jedan od lidera na tržištu vina!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом