субота, 06.05.2017, 18:58 -> 21:07
Извор: Бета, АФП
Vinar iz Burgundije pivom se bori protiv mraza i grada
Godinama se Ludovik Belen, vinar iz Burgundije, borio s lošim vremenom, sve do 2016. kada se upustio u pravljenje organskog piva koje je još retkost u Francuskoj.
Od 2013. godine „imao sam mnogo malih berbi, gubitak je bio po 40, 50 odsto roda“, rekao je 43-godišnji vinar za AFP. A onda je došao april 2016. godine, i mraz mu je zbrisao 80 odsto proizvodnje. Bilo mu je dosta.
Odavno zainteresovan za ideju pravljenja piva, to nevreme ga je nateralo da se već tokom leta, paralelno s pripremom za proizvodnju vina od ono malo preostalog grožđa, upusti i u pivarstvo. No, morao je brzo da uči - sve faze fermentacije, ulogu enzima, sve što je hemija naučio je napamet.
Nekoliko stotina metara od svog imanja, pretvorio je jednu malu zgradu u zanatsku pivaru, visoko u burgundskom selu Pernan-Verželes, severno od Bona, u istočnom delu centralne Francuske.
Prekoputa su prestižni vinogradi Korton-Šarlemanj koji su mu na neki način inspiracija.
„Želeo sam da se nađem u vrhu igre. U Pernanu je vrh vina. Nisam hteo da tek tako krenem u pivo koji ni mene ne bi zadovoljilo“, objasnio je Belen.
Hteo je da to bude „pivo jednog vinara“, da se iskustvo vinara pretoči u uspeh piva, sve - od fermentacije, traganja za aromom, dubinom ukusa u ustima.
Na kraju proizvodnje njegove male pivare je jedno svetlo pivo - jako, ukusa koji dugo ostaje u ustima, i jedno crno - s notom ražanog hleba sa začinima i medom, s notom čokolade, i prepečenog hleba.
Precizno, apotekarski, Belen priprema belgijski slad i hmelj iz Češke koji idu po receptu za njegov „burgundski pils“ što je jedno od ukupno svega šest organskih piva dizajniranih s jednim belgijskom majstorom pivarstva.
Anri Darna, 52-godišnji vinar u Morsou, petnaest kilometara južnije, takođe ulazi u luksuznu nišu organskog piva od pre dve godine. Njegovo pivo mora da odleži u hrastovoj buradi, a pivara mu je u mestu Vezeleu.
„Želeo sam pivo koje se pije kao vino: da ima mineralnosti, sklada, da se ukus dugo širi i da u ustima jača, da u njemu ima napetosti, a da opet bude veoma lako“, opisao je ovaj vinar.
Mada je starenje piva u buradi od vina ili buradi od jakih alkoholnih pića - viskija, kalvadosa, i nekih drugih, već sasvim u trendu, Ludovik Belen je prvi u regionu koji ga tako sasvim sam pravi, paralelno sa svojim vinima, i uz to sam i trguje, kažu podaci Profesionalnih vinara Burgundije.
Vinari-pivari su retki u Francuskoj: jedna vinarija iz Amboaza, u blizini Tura u zapadnom delu centralne Francuske, zatim Manastir Šantelu koji je u to krenuo 2015, i jedna vinarija u Vili-Moržonu u oblasti Božole.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар