I slano i slatko… na takmičenju u Bogatiću

Učenici Srednje mačvanske škole kuvarskog smera iz Bogatića, koji su u RTS-ovom serijalu „Kuhinjski kalfa“ dva puta osvajali tereće mesto, prvi put su bili domaćini Reginalnog takmičenja Drina-Sava u pripremanju hrane na kojem su učestvovali njihovi vršnjaci iz škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

I slano i slatko, od čorbe do štrudle, umeli su da naprave, ali i da dekorišu mladi kuvari iz regiona na prvom takmičenju u Mačvi. Imali su zadatak da veštine pokažu u pripremi tradicionalnih jela iz svojih sredina, ali i jela po izboru.

„Pravili smo tradicionalnu juhu u Iloku – kiselu juhu, iločki ćevap i za desert taške. Zadovoljan sam i super je iskustvo“, priča učenik iz Iloka Dejan Marković.

Srednjoškolci iz Brčkog posetioce i žiri obradovali su medaljonima sa slaninom i tikvicama, dinstanim povrćem i sosom od šampinjona. Kažu da uče da posebnu pažnju posvećuju dekoraciji tanjira.

Učešće na takmičenju Marku Lukiću iz Brčkog donelo je više prakse u ukrašavanju hrane: „Inovacije u vidu korpica za dekorisanje ovala, izbacivanje nejestivih delova jela kao dekoracije zato što samo jelo može da posluži za dekoraciju. Upoznali smo se sa načinom pripreme hrane ovog kraja, upoznali smo dosta drugova i mislim da ovakva takmičenja treba češće održavati“.

Takmičenje je povezalo gastronomiju i turizam, obrazovanje i praktičan rad i, prema oceni žirija, pokazalo da u regionu ima mnogo talentovane dece za ovaj posao.

„Deca su spremna, profesionalno rade i zadovoljstvo je bilo danas gledati ih kako rade i ocenjivati njihove radove. Mislim da ideja treba da poraste u tradicionalnu stvar, da se okupljamo i družimo. Njihov posao je svetsko zanimanje i sutra će se možda naći na nekom poslu zajedno širom Zemaljske kugle i mislim da je ideja sjajna i da je treba podržati“, istakao je član žirija Albert Panić.

Prvu manifestaciju ovoj tipa u Bogatiću podržala je Stalna radna grupa za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope SWG uz finansijsku pomoć Evropske unije.

„Sama manifestacija povezaće u lancu vrednosti i sve elemente koji čine sektor turizma i gastronomije od turističke organizacije, preko obrazovnih institucija, učenika, poljoprivrednika, gazdinstava i udruženja“, navela je Tatjana Savić iz Turističke organizacije Bogatić.

U prvom takmičanju, druženju i razmeni iskustava u Mačvi uživali su i kulinari i degustatori, a namera organizatora je da postane tradicionalno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом