петак, 25.11.2016, 19:24 -> 21:13
Извор: РТС
Peglana kobasica u naučnom radu!
Prvi put će se peglana kobasica, brend pirotskog kraja, naći u jednom naučnom radu. Šta je to čini posebnom, istražuje tim mladih naučnika Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, kojima je na Departmanu za biologiju uža specijalnost hrana.
Kada je, pre dve godine, mladi Piroćanac Danilo Penić počeo laboratorijsko istraživanje peglane kobasice, nije ni slutio koliko će mu izrada master rada biti teška, jer o tom proizvodu staroplaniskog kraja literature – nema.
„Moje istraživanje se sastoji od toga da otkrijemo koji su to mali organizmi koji dovode do tako kvalitetnog ukusa, odnosno mirisa i pospešuju da obično meso postane tako kvalitetan proizvod“, objašnjava ovaj student master studija biologije u Nišu.
U tome mu svakodnevno pomaže mentorka koja je magistrirala na siru sa Radan planine, a prva u Srbiji doktorirala na kajmaku.
„To je s jedne strane teško zato što svoje rezultate nemate sa čim da uporedite, a s druge strane zanimljivije nego da idete već utabanim stazama“, naglasila je Nataša Jokić, vanredni profesor PMF-a u Nišu.
Oni koji peglanu kobasicu prave decenijama, poput Predraga Stankovića, koji se tim poslom u Pirotu bavi pola veka, kažu da je taj proizvod prava nauka, te da je o njemu sigurno teško pisati, ali ga je još teže praviti.
„Kobasica se suši na promaji 40 dana i svakodnevno se, ujutru i naveče, pegla flašom. Osamdeset puta treba da je skinete i okačite da biste je peglali kako bi bila dobrog kvaliteta“, objašnjava Predrag Stanković Mrnja iz Pirota.
Želja tih mladih ljudi je, kažu, da povežu nauku i privredu, jer u proizvodnji zdrave hrane vide ostanak mladih na selu.
Tanja Žugić Petrović, profesorka na Visokoj poljoprivredno-tehnološkoj školi u Prokuplju, ističe da je važno napraviti dobar spoj nauke i te proizvodnje, organizovati mlade ljude sa sela, zaposliti ih u selima upravo u proizvodnji visokokvalitetne tradicionalne hrane koju u Srbiji imamo.
A da je od ideje do realizacije potrebno nekoliko hrabrih koraka, dokazuju i oni koji su grad zamenili selom. Neki od njih su na tržištu već poznati proizvođači zdrave hrane iz Srbije.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар