Kad Šumadinac jaje potkiva…

Jedan Lapovčanin sebi za zadatak dao je da u 2016. godini nauči da potkuje jaje. Zato je kupio čak i stomatološku bušilicu. Jaja potkiva za svoju dušu, a tvrdi da je jedan od retkih koji u Srbiji ima baš ovaj hobi.

Potkovica ne mora da bude samo nova obuća za konja. Potkovice koje nastaju u majstor Životinoj radionici neizostavni su deo njegovog novog hobija.

„Osamdesetih godina bio je članak u novinama i ja sam to ostavio, o potkivanju jaja. Tokom ove zime u januaru, tražeći neke papire i novine, pronađem taj članak i kažem sebi: 'Ajde probaću da potkujem jaje“, objašnjava umetnik Života Denić iz Lapova.

Za novi hobi Životi je bio potreban i novi alat. Kupio je najpre, verovali ili ne, stomatološku bušilicu! Ovaj neobičan umetnik iz Lapova otkriva da jedino ova bušilica može da izbuši ljusku živog jajeta, a da ga pritom ne polupa. Bez bušilice, olovke i metra, njegov hobi je teško izvodljiv.

„Ovde vrlo malo ima tajni. Jedna glavna tajna je materijal, jer se potkovica pravi od olova a i ostale stvari su delimično od tog materijala. Suština je u koncentraciji, smirenosti, a tajne neke velike nema. Voleo bih da svako proba da potkuje jaje“, uverava Života.

Kada se iskuje potkovica i precizno probuše rupe na jajetu tada je završeno pola posla. Pre potkivanja, zbog mirisa valja da se jaje nalije sa malo šljivovice i da odstoji.

Dok jaje „odmara“, majstor Života ima i druge zanimacije. Već 24 godine pravi drvenog Šumadinca. Baš toliko se bavi skulpturom. Izdeljao je više od 100 likova, a njegovi Šumadinci putuju svuda po svetu.

„Od panja će nastati lik jednog našeg Šumadinca. Pretežno radim naše Šumadince odnosno naše ljude sa sela. Volim da ih prikazujem u drvetu, recimo kao što je ovo drvo staro 170 godina od morskog bagrema“, objašnjava Života i dodaje da Šumadinca ili bilo koju drugu skulpturu radi na svoj način.

Šumadinac bi trebalo, kako kaže Života u šali, da ima malo veći nos, brkove, šajkaču i opanak broj 45, jer Šumadinac je Šumadinac.

Života Denić je, kada je posle više od tri decenije rada na železnici ostao bez posla, odlučio da se posveti svojim hobijima. Zato je njegovo dvorište prostor pun različitih predmeta napravljenih od drveta, kamena ili gline.

„Kada dođem uveče ja iako umoran od drugih poslova i od poljoprivrede, meni ovo predstavlja odmor, psihičko odmaranje i zadovoljstvo“, kaže ovaj Lapovčanin.

U različitim obilicima potkovana jaja, ovog leta su njegovo najveće zadovoljstvo. Kada je miris šljivovice ispario još jedno jaje spremno je za potkovicu.

„Sada je najbitnije, treba ovu potkovicu na pričvrstimo na ovo jaje i to je sad najdelikatniji posao. Zato što prilikom rada moram da budem precizan. Mora da sve dođe na svoje mesto“, navodi Života i dodaje kako je suština da potkovica izađe kroz jaje, a da ga ne ošteti.

Jedno jaje Života potkiva u proseku oko sat vremena, a do poslednjeg trenutka rada ono može da pukne. To mu se često desi. Najbolja jaja za potkivanje su guščja, mada kaže da mu je želja da proba da potkuje i veća jaja poput nojevog.

„Pošto je kraj potkovice malo duži, uzimamo ove cvicangle da ovaj ekserić skratimo. Onda mora da se potkovica podvije na dole, kako bi držala jaje. To je samo prva potkovica koja ga drži, a potrebne su i dve sa jedne i tri sa druge strane. I to bi bilo to“, uči nas majstor.

Života radi za nadnicu sezonske poslove, a svoj neobičan hobi ne razmišlja da unovči, mada je kaže čuo da u susednoj Hrvatskoj jedno potkovano jaje košta oko pet evra. Želi samo da nastavi stari običaj u šumadijskom kraju.

„Poenta potkivanja jaja je prema nekom starom predanju i priči je da svaki kovač koji je završio kovački zanat, on je kod majstora morao da polaže ovaj ispit. I ukoliko on potkuje jaje, on je stopostotno usavršio kovački zanat“, priča kovač iz Lapova.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом