понедељак, 15.08.2016, 19:48 -> 20:43
Извор: РТС
Tviteratura, književnost početka trećeg milenijuma
Pojava novih medija i razvoj komunikacionih tehnologija, društvenih mreža i veb-platformi uticali su na nastanak novih proznih žanrova. Tako su rođene SMS, blog, Fejsbuk priče i „tviteratura“, književnost koja je obeležila početak trećeg milenijuma.
Najmlađi prozni žanr, Tviter priče, pišu i najstariji pisci, poput Jurija Mamlejeva, slavna Margaret Atvud, domaći velikani. Priča može da stane u jedan tvit, a neki pisci i poznata dela „skraćuju“ i predstavljaju u tom obliku, u nastavcima.
„S obzirom na to da kratka priča može biti sve, od anegdote, vica, spiska za kupovinu, pa se tematski može proširiti na sve moguće zamislive i nezamislive teme i motive, počev od tradicionalnih – ljubavi, pravde, sreće – pa do manje tipičnih, kao što je očuvanje šumskog fonda. Nema ograničenja“, ističe pisac Srđan V. Tešin.
Tviter priče su pravi odraz vremena, pre svega, jer su sažete i jer koriste elektronske medije. One ulaze na liste najčitanijih i u antologije.
Pisac Adam Marek kaže da kratka priča dopušta više eksperimentisanja, poigravanja s novim idejama: „Eksploziju fabrike sam objavio u onlajn antologiji u kojoj priče kao polazište imaju sliku i moraju biti napisane za sat“.
Tedžu Kol je svaki novi pasus Hafiza slao na adresu drugog Tviter prijatelja. I on je zastupljen na ovim stranicama, među 66 autora, takozvane fleš fikcije iz citavog sveta, u knjizi odgovarajućeg naslova Skrati priču.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар