Godišnja potrošnja ribe po osobi premašila 20 kilograma

Ljudi širom sveta jedu sve više ribe i potrošnja ribe po osobi godišnje premašuje 20 kilograma, prvi put od 2014. godine, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) saopštila je da potrošnja ribe beleži rast, što je povezano s porastom potrošnje usled globalnog porasta broja stanovnika, smanjenjem gubitaka i rastućim prihodima u pojedinim ribljim fondovima.

Prema ovogodišnjim podacima Odeljenja za ribarstvo i akvakulturu, godišnja potrošnja ribe po osobi povećana je za 9,9 kilograma u odnosu na 1960. godinu, 14,4 kilograma u odnosu na 1990. godinu, 19,7 kilograma u odnosu na 2013. godinu i 20,1 kilogram u poređenju sa 2014. godinom.

Kina je odigrala važnu ulogu u rastu i razvoju ribarstva. Kineska proizvodnja ribe čini više od 60 odsto svetske proizvodnje akvakulture, navodi se u izveštaju.

U izveštaju UN navodi se da „stanje zaliha ribe u svetu nije poboljšano, uprkos vidnom napretku u pojedinim oblastima“.

Skoro trećina komercijalnih zaliha ribe peca se na biološki neodrživim nivoima, što je tri puta više u odnosu na 1974. godinu, upozoravaju UN.

Ukupna globalna količina ulovljene ribe iznosila je u 2014. godini 93,4 miliona tona, 81,5 miliona tona iz morskih i 11,9 tona iz slatkih voda. Najveći svetski proizvođač ribe je Kine, potom Indonezija, SAD i Rusija, navodi su u izveštaju UN.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 15. април 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом