Ukrašavanje uskršnjih jaja kao prava umetnost!

U susret Uskrsu, nesvakidašnja postavka pačjih, guščjih i nojevih jaja – umetnica Eva Nemček, iz Kovačice, dočarala je koliko se verujući trude da Uskrs, praznik nad praznicima, uveličaju ukrašavanjem jaja.

Tako Eva Nemček ukrašava ljuske, najviše pačjih jaja, raznim primenjenim tehnikama. Šaranje voskom, lepljenje listića, a zatim farbanje, neke su od starih, dobro poznatih tehnika koje je neumorna Nemčekova i dodatno oplemenila.

„Ova malo veća, to su guščja jaja, a ova ovde su nojeva jaja. Ovo je takođe nešto posebno rađeno, ovo sam radila cvetiće od hladnog porculana na jaja“, otkriva nam Eva Nemček, primenjeni umetnik.

Ponosna je na takozvana čipkasta jaja, koja su i nesvakidašnji praznični dar.

„Ova tehnika se u stvari zove Madera-tehnika. Uzmete bušilicu i bušite sve te male rupice. Inače, na ovakvom jajetu ima 150-200 rupica. Zavisi od toga kakva je mustrica na njemu, kakav je uzorak“, rekla je Eva.

„Neka sam i dorađivala tako što sam nacrtala cvetiće, a može se doraditi i na drugačiji način, ovde sam napravila cvetiće od fimo mase. Iscrtate cvetiće, premažete lepkom i pospete gliterom. Tako mogu deca kod kuće da se zabavljaju i da prave sebi neku radost za Uskrs“, zaključila je Nemčekova.

Svaka od tehnika ukrašavanja jaja iziskuje mnogo strpljenja, koncentracije, ali i dobre volje, koju, sudeći po izložbenim eksponatima, Eva Nemček ima na pretek.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом