Читај ми!

Pirot de Žaneiro

Pod sloganom „Pirot de Žaneiro“, u Pirotu je održano drugo Svetsko prvenstvo u pravljenju pirotske peglane kobasice. Među 35 takmičara najbolji u pravljenju delikatesnog proizvoda za koji mnogi veruju da je afrodizijak bio je Miljan Kostić.

Samostalni policijski inspektor u Odeljenju Saobraćajne policije u Pirotu Miljan Kostić pobednik je ovogodišnjeg drugog svetskog prvenstva u pravljenju peglane kobasice održanom u Pirotu, pod sloganom „Pirot de Žaneiro".

Kostiću je, po odluci stručnog žirija i publike, pripalo „Majstorsko pismo" koje mu je u jednom pirotskom restoranu uručio autor televizijske emisije Paklena kuhinja Saša Mišić.

„Nema tajnog sastojka za pravljenje peglane kobasice. Treba da se odabere kvalitetno meso. Ove godine sam peglanu kobasicu pravio od goveđeg, ovčijeg, kozjeg i magarećeg mesa. Pravim ih već 12 godina po recepturi dede i oca", objasnio je Kostić.

Drugo mesto na svetskom prvenstvu u pravljenju peglanih kobasica pripalo je Predragu Petroviću i ekipi „Gazela", a treća nagrada stručnog žirija pripala je Ivici Tričkoviću i ekipi „Kasarinac".

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije, hirurg u pirotskoj bolnici Aleksandar Lilić, potvrdio je da je na takmičenju učestvovalo 35 proizvođača peglane kobasice i da je interesovanje bilo veliko.

„Svetsko prvenstvo je opravdalo svoj naziv, zato što su tu prijatelji proizvođači suhomesnatih proizvoda iz Bugarske, a imamo goste iz Italije, Francuske, Grčke, Bugarske, Hrvatske...", rekao je Lilić i dodao da se već sada razmišlja da se u 2013. godini obezbedi veći prostor za održavanje manifestacije.

Predsednik stručnog žirija, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Branislav Zlatković, rekao je da je konkurencija bila velika. Na manifestaciji je nastupio i džez-etno-latino bend Jovana Maljokovića.

Peglana kobasica se pravi tokom zime i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Suši se na promaji na tavanu i svaki dan pegla flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Mnogi ih smatraju i afrodizijakom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 26. новембар 2024.
3° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње