Idealna hrana - pirinač

Zahvaljujući brojnim korisnim materijama koje sadrži, pirinač ima blagotvorno dejstvo na zdravlje i trebalo bi da bude veoma često na trpezi, naglašavaju stručnjaci. Prednost, naravno, ima integralni pirinač.

Redovno konzumiranje pirinča ima višestruko pozitivan uticaj na zdravlje. Ova namirnica organizam snabdeva energijom veoma brzo, normalizuje nivo šećera u krvi i odličan je izvor vitamina B1.

Iako u svetu postoji više od 40 vrsta pirinča, najčešće se deli na žuti - integralni i beli, to jest rafinisani.

Celo zrno pirinča ne prerađuje se previše, te ima veoma visoku nutritivnu vrednost u odnosu na beli pirinač kome se skidaju opne prilikom procesa rafinizacije.

Osobe koje na meniju češće imaju ovu žitaricu manje su sklone i problemima sa kožom, visokom krvnom pritisku i bolestima srca.

Prema rečima stručnjaka, budući da je bogat ugljenim hidratima, pirinač u ljudskom organizmu ima ulogu goriva i pomaže normalnu funkciju mozga.

Ne sadrži štetne masnoće, holesterol niti natrijum i zbog toga je često deo balansiranih dijeta. Odličan je izvor vitamina i minerala, najviše vitamina D, nijacina, kalcijuma, gvožđa, riboflavina, a bogat je i vlaknima.

Zahvaljujući niskom sadržaju natrijuma, pirinač je idealna namirnica za one koji pate od visokog krvnog pritiska.

Novija istraživanja pokazuju da učestalo konzumiranje belog pirinča podstiče pojavu dijabetesa tipa 2 (starački dijabetes), dok je opasnost od razvoja tog oboljenja manja ako se konzumira žuti (integralni) pirinač.

Naučnici sa Harvarda su došli do tog rezultata obavivši analizu konzumiranja belog i žutog pirinča kod 157.463 žene i 39.756 muškaraca u periodu od 14 do 20 godina.

Ustanovljeno je da su osobe koje konzumiraju beli pirinač pet puta sedmično izložene 17 odsto većoj opasnosti od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji ga jedu samo jednom mesečno.

Među osobama koje su jele žuti pirinač dva ili više puta sedmično opasnost od pojave dijabetesa bila je manja za 11 odsto u odnosu na one koje su jele beli pirinač samo jednom mesečno.

Rezultati istraživanja su, kako su naveli američki naučnici, pokazali da zamena belog pirinča žutim ili nekim drugim žitaricama, kao što su cela zrna žita i ječma, smanjuje za 36 odsto opasnost od razvoja dijabetesa.

Žuti pirinač sadrži više vlakana, minerala i vitamina i ne diže toliko brzo nivo šećera u krvi kao rafinisani pirinač.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. децембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње