среда, 21.12.2016, 11:48 -> 14:29
Извор: РТС, Би-Би-Си
Prerađeno meso može da pogorša astmu
Unošenje više od četiri porcije prerađenog mesa nedeljno može da predstavlja rizik po ljude sa astmom i drugim hroničnim disajnim problemima, zaključak je istraživanja obavljenog na hiljadu ljudi u Francuskoj.
Stručnjaci koji su vodili studiju veruju da je konzervans nitrit, koji se koristi u prerađevinama poput kobasice, salame i šunke, nadražuje disajne puteve i može da dovede do pogoršanja hroničnih disajnih problema.
Ipak, naučnici objašnjavaju da su potrebna dodatna istraživanja da bi nedvosmisleno mogli da potvrde vezu. Umesto da brinu o određenoj vrsti hrane, ljudi bi trebalo da imaju zdraviju i raznovrsniju ishranu.
Kako ocenjuju, odrasle osobe ne bi trebalo da se unosi više od 70 grama crvenog i prerađenog mesa dnevno.
Čitavo istraživanje obavljeno je na hiljadu ljudi u rasponu od 10 godina od 2003. do 2013. godine, a do sada su obavljane provere i stručne revizije.
Oko polovina učesnika imalo je astmu, dok ostali (kontrolni subjekti) nisu imali nikakve probleme sa disajnim putevima. Naučnici su nadgledali određene simptome astme, zadihanost, malaksalost, bolove u grudima i unos prerađenog mesa.
Među ljudima sa astmom, otkriveno je da su se simptomi bolesti pogoršali kod onih koji su unosili veću količinu prerađenog mesa. Oni koji su jeli više od četiri porcije nedeljno, imali su najveći stepen pogoršanja zdravstvenog stanja do kraja istraživanja.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар