Читај ми!

Cveće „za pojesti“

Osveženje na vašem tanjiru mogu biti – jorgovan, hibiskus, maslačak, ljubičica... Ukoliko vam neobični ukusi, ipak, ne prijaju, jarke boje sa ivice tanjira ili crveni pupoljci u kockama leda razvedriće atmosferu za stolom.

Ukusan zalogaj nije prva asocijacija koju imamo kada neko pomene cveće. Međutim, mnoge takve lepe biljke mogu dodati malo živosti, boje i neobične arome salati od svežeg povrća, pa čak i kuvanom jelu.

Neki lepi cvetovi prirodno su odličnog ukusa, dok je u nekim slučajevima neophodno malo truda da bi ih učinili prijatnim za nepce.

Zbog toga kuvari savetuju da pre nego što u ručak ubacite buket, proverite da li je reč o vama jestivim sastojcima jela.

Osim lila cvetića, jestivi su i srcoliki listovi divlje ljubičice.

Mogu se koristiti pojedinačno ili zajedno da bi salata na koju ste navikli dobila malo boje i interesantnu notu. Čaj od ljubičastih cvetića nije novost, kao ni slatko ili žele sa ukusom ljubičica, a ukoliko vam se ne dopada ukus, možete ih koristiti za dekoraciju – jela ili stola.

Plod ruže, šipurak, u ishrani nekih naroda, poput starosedelaca u SAD, imao je veoma važnu ulogu zbog visokog sadržaja C vitamina. Malo je onih koji nisu probali sirup, marmeladu, žele, pitu, čaj ili vino od šipurka, ali je mnogo manje onih koji su na tanjiru ili u čaši imali latice ili pupoljke ruže.

Iako je korov, maslačak bi morao da dobije mnogo više poštovanja, navode nutricionisti. Zbog visokog sadržaja antioksidanata i minerala, naročito kalijuma, maslačak bi trebalo pustiti u tanjir. Iako može da bude malo gorak kada se sjedini sa zelenom salatom, krastavcem ili paradajzom i oni sa osetljivijim nepcem će mu oprostiti.

Iako su sveži cvetovi hibiskusa prava poslastica, ova biljka najbolja je za spravljanje čaja. Nekoliko cvetova potopite u vrelu vodu, ostavite da se prohladi, procedite i dodajte sok od jednog limuna.

Jorgovan je predivnog mirisa, ali i ukusa, ali nije za one koji više vole poznate ukuse. Dobro prohlađen jogurt sa dodatom vanilom i nekoliko lila cvetića odličan je recept za novu poslasticu.

Nažalost, nijedan cvet nije bezbedan za jelo ukoliko nije odgajan organski, bez upotrebe pesticida i drugih štetnih hemikalija. Takođe, veoma je važno dobro oprati cveće koje će se naći na tanjiru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 23. новембар 2024.
° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње