Preminuo Hju Hefner, osnivač „Plejboja“

Osnivač i vlasnik magazina „Plejboj“ Hju Hefner preminuo je u 92. godini u Los Anđelesu. Okružen oskudno odevenim ženama sa zečjim ušima na glavi, Hefner je bio ekscentrični predvodnik seksualne revolucije 1960-ih i 1970-ih godina i simbol hedonizma, poznat po svojoj životnoj filozofiji: „Život je previše kratak da bi se živeo tuđi san“.

Kako je saopštila PR služba magazina, ovaj medijski magnat i milioner preminuo prirodnom smrću u svom domu okružen porodicom, prenosi AP.

Osnivanjem Plejboja 1953. godine, Hju Hefner je izgradio brend koji je definisao seksualnu kulturu u drugoj polovini 20. veka.

Zahvaljujući tom magazinu, golotinja je postala prihvaćena u većini glavnih medija.

„Život je previše kratak da bi se živeo tuđi san“, jedna je od njegovih najpoznatijih izjava.

Rođen je u Čikagu, svojevremeno zaposlen kao novinar u Eskvajeru, Hefner je 1953. godine počeo da izdaje Plejboj, a radno mesto mu je u početku bila njegova kuhinja.

Plejboj je kasnije postao najpoznatiji i najprodavaniji magazin za muškarce u svetu, dostizaviši 1970-ih godina tiraž od sedam miliona primeraka.

Prvi broj Plejboja poznat je po tome što je na naslovnoj strani bila fotografija nage Merilin Monro, iz kalendara za 1949. godinu, koje je on kupio za 200 dolara.

Primerak prvog broja prodavao se za 50 centi i objavljen je bez datuma za slučaj da ne bude drugog broja. Prvo izdanje se, međutim, rasprodalo za nekoliko nedelja.

Hefner je bio i politički aktivista i filantrop koji je bio aktivan po nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svetskog rata.

Tvrdio je za sebe da je spavao sa više od hiljadu žena.

Hefner sam nikad nije voleo da o Plejboju govori kao o seks magazinu, već više o izdanju koje se bavi stilom života, čiji je seks važan sastojak.

Plejboj izlazi jednom mesečno i donosi fotografije nagih žena, zajedno sa člancima o modi, sportu, proizvodima i javnim ličnostima.

Za njega su svoje kratke priče pisali i poznati pisci poput Normana Majlera, Artura Klarka, Jana Fleminga, Vladimira Nabokova i Margaret Etvud, Kurt Vonegat, Džejms Boldvim, Džeka Keruaka i mnogi drugi.

Za Plejboj su radili i mnogi poznati fotografi kao što su Ričard Fegli, Vilijem Fig, Arni Frejtag, Ron Heris, Dejvid Meci, Ras Mejer, Pompeo Posar, Suz Randal...

Upitan na šta je najviše ponosan, on je rekao: „Na to da sam promenio stavove prema seksu. Da divni ljudi mogu da žive zajedno. Da sam dekontaminirao pojam seksa pre braka. To mi pruža veliko zadovoljstvo“.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару