Ušteda energije je obaveza industrije

Mere energetske efikasnosti ne bi trebalo posmatrati kao trošak, već kao investiciju. Naravno, treba da budu isplative za onog ko ih uvodi, i u našoj industriji ima mnogo prostora da se na ovaj način smanji potrošnja energije. Tako bi proizvodi postali konkurentniji na tržištu a zarada kompanija veća, čulo se na konferenciji „Industrijska energetika i zaštita životne sredine u zemljama Jugoistočne Evrope” (IEEP).

„Proizvodi naše industrije nastaju uz mnogo veću specifičnu potrošnju energije nego u zemljama koje koriste savremenu tehnologiju“, rekao je za Portal RTS-a prof. dr Goran Jankes, predsednik Organizacionog odbora konferencije.

„Naša pekarska industrija proizvede kilogram hleba uz utrošak 1,4 kilovat-časa, dok se u Norveškoj ista količina proizvede uz utrošak 0,9 kvč. To čini razliku od oko 600.000 evra godišnje. Zbog toga slobodno možemo reći da je jedinica za energiju evro, ne kilodžul ili kilovat-čas“, kaže profesor.

Veliki sistemi koje su preuzele strane kompanije, kao i naše velike fabrike, imaju svoje razvojne centre i njihovi industrijski procesi su energetski efikasniji.

Te fabrike i preduzeća najčešće potpadaju pod srpski sistem energetskog menadžmenta i u obavezi su da smanjuju potrošnju energije.

Veći problem su male fabrike i mala i srednja preduzeća koji nisu u obavezi da to rade, a njihovo rukovodstvo veliku potrošnju energije ne prepoznaje kao problem.

„Potrebno im je ukazati gde i kako u samom procesu može da se smanji potrošnja energije i tu vrednost im prikazati u novcu – koliki profit mogu imati ukoliko rade na tome. Druga mogućnost je da država nametne i tim preduzećima obavezu povećanja energetske efikasnosti“, dodao je prof. Jankes. 

Uz obaveze bi trebalo da idu i podsticajne mere. One mogu biti finansijske ili u obliku edukacije inženjera i energetskih menadžera – kako da iskoriste potencijal uvođenja mera energetske efikasnosti da kompanije dugoročno ostvaruju veći profit. 

Tradicija obrazovanja inženjera

Prema rečima našeg sagovornika, za unapređenje proizvodnog procesa, u smislu energetske efikasnosti, potreban je veći broj obrazovanih inženjera.

Oni znanja mogu unaprediti i na naučnostručnim skupovima poput ovog, gde se uz prikazivanje dometa nauke, predstavljaju i nove, dobre ideje i primeri dobre prakse. 

Prva konferencija „Industrijska energetika“ održana je 1994. godine, u organizaciji Društva termičara.

Godine 2008. dobila je međunarodni karakter i novi naziv – „Industrijska energetika i zaštita životne sredine u zemljama Jugoistočne Evrope“, i od tada se organizuje svake druge godine. 

Ovog puta programom su obuhvaćeni zakonodavstvo u oblasti energetskog menadžmenta, pravo u oblasti industrijske energetike (čista energija za sve Evropljane – četvrti energetski paket propisa EU), a predstavljena su i rešenja u obnovljivim izvorima energije za smanjenje potrošnje energije i zaštitu životne sredine.

„Uporedio sam svoje izlaganje na prvoj konferenciji Industrijska energetika, pre 25 godina, sa sadašnjim stanjem, i video da ću na ovoj, desetoj konferenciji, govoriti o istim problemima. Tehnologija je napredovala, ali nismo dovoljno sistematski radili na tome da menadžeri i vlasnici kompanija prepoznaju energetsku efikasnost kao sistem na kom treba raditi stalno“, dodao je naš sagovornik.

Unapređenje tehnologije i rad na energetskoj efikasnosti podsećaju na spiralu – sa napretkom napravi se jedan krug, ali se dobije nova početna tačka, istina, na višem nivou. 

„To znači da uvek imamo šta da unapređujemo. Tako smo, u odnosu na period pre 25 godina, na početnoj tački neke nove spirale ali suština problema i mesta na kojima treba da radimo – ostali su jednaki. Naša industrija bi mogla mnogo da uštedi delujući na mestima gde su gubici energije: korišćenjem otpadne toplote, unapređenjem efikasnosti sistema za paru i kondenzat, kao i primera radi, primenom toplotnih pumpi za iskorišćenje energije na nižim temperaturskim nivoima“, smatra prof. Jankes. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. март 2025.
17° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса