SERBIS 2019

Prošle nedelje u Beogradu održan je međunarodni skup SERBIS 2019, na kome su stručnjaci različitih profesija govorili o večitoj temi – prevenciji bolesti. Govorilo se o novim granicama u istraživanju, naučnim preporukama, optimalnoj ishrani, naučnim saznanjima o biomarkerima.

Želja da izbegnemo bolesti je sasvim prirodna, logična, praktična a iz ugla ekonomije ‒ najisplativija. Saveta i recepata je mnogo. U eri društvenih mreža i brzog protoka informacija, lako možete pročitati da svaka namirnica može biti lekovita za stotine različitih bolesti. Međutim, kritičnost je neophodna, treba se držati naučnih preporuka.Prošle nedelje u Beogradu, na petom simpozijumu SERBIS 2019, stručnjaci su izneli naučna saznanja zasnovana na strogo kontrolisanim istraživanjima o biomarkerima. U ovom kontekstu biomarkeri su mera pozitivnog uticaja hrane na zdravlje ljudi, odnosno na prevenciju bolesti.

Međunarodni stručni skup SERBIS 2019 okupio je lekare, genetičare, biohemičare, hemičare, farmaceute, nutricioniste, naučnike-istraživače, medicinske sestre... Govorilo se o novim granicama u istraživanju, naučnim preporukama i o usmeravanju kliničke prakse na korišćenje saznanja o biološki aktivnim jedinjenjima u hrani. Uprkos brojnim saznanjima, za naučnike uvek ostaje pitanje šta se još može otkriti, koji su izazovi. U svakom slučaju, postavljen je zajednički cilj ‒ rasprostranjena implementacija prehrambenih biomarkera na ekonomičan i smislen način.

Na trodnevnom programu govorilo se o optimalnoj ishrani i zdravlju, makronutrijentima, načinima da se smanji rizik od komplikacija dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, o funkcionalnoj hrani za stariju populaciju i mnogim drugim temama. Posebna pažnja posvećena je ishrani kao faktoru rizika ili prevenciji kancerogenih oboljenja. Gojaznost, kao hronična nezarazna epidemijska bolest, svakako je bila posebna tema.

Uticaj vitamina B je razmatran iz više uglova. Veoma su bile posećene sesije o neospornom značaju vitamina B12, istraživanjima o biotinu i uopšte efektima celog B-kompleksa na mozak.
Pokazalo se da je povišen nivo homocisteina u krvi ‒ kao faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i parametar koji se lako koriguje ishranom ‒ i dalje u fokusu lekara. Bilo je reči i o tome da brojna istraživanja stalno potvrđuju uticaj polifenola na zidove krvnih sudova.Internacionalni sastanak stručnjaka različitih profesija okupljenih oko jedne večite teme, prevencije bolesti ‒ SERBIS 2019 organizovali su Klinički centar Srbije, Centar za medicinsku biohemiju i Srpsko društvo za kliničku laboratorijsku medicinu i nauku. Ističući značaj korišćenja hrane koja direktno utiče na smanjenje rizika od hroničnih bolesti, skup su podržali Međunarodna federacija za kliničku hemiju i laboratorijsku medicinu, Evropska federacija za kliničku hemiju i laboratorijsku medicinu, Evropsko udruženje farmakogenomike i personalizovane terapije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Grad Beograd.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. март 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом