Cimet, aromatičan i lekovit začin

Danas ne možemo da zamislimo novogodišnje i božićne praznike bez mirisa cimeta. Zahvaljujući slatkastom mirisu i ukusu, rado ga zimi dodajemo u tople napitke ili u kolače. U jednom istraživanju cimet je proglašen jednim od najzdravijih začina. Po svojim antioksidativnim moćima iza sebe je ostavio čak i beli luk, ruzmarin, origano i timijan.

Ovaj mirisni začin se dobija od cimetovca, vrste drveta iz porodice lovora. Ono što nazivamo cimetom zapravo je osušena unutrašnja kora mladih stabala ili grančica. Ta kora se suši i uvija u male štapiće preseka oko dva i po cm. Mnogi ga koriste kao dodatak pitama i kolačima s jabukama, jer se s tim voćem zaista savršeno uklapa. Cimet ima i brojna lekovita svojstva. Stručnjaci tvrde da su korisni cimet u prahu, njegova eterična ulja ili štapići, ali ističu da je najbolji cimet Cinnamomum verum (Cinnamomum zeylanicum) poreklom iz Šri Lanke (nekada Cejlon).

Nutritivna svojstva i vrednosti i doziranje

Osim po bogatstvu antioksidansa, cimet je poznat i po obilju vlakana i mangana. Jedna supena kašika cimeta sadrži: 19 kilokalorija, 0,3 g belančevina, 4,1 g dijetalnih vlakana, 0,1 g masnoća, 1,4 mg mangana (68% dnevno preporučene doze), 77,7 mg kalcija (8% dnevno preporučene doze), 0,6 mg gvožđa (4% dnevno preporučene doze). Osim toga, cimet sadrži i vitamine K, E i B6, kao i minerale: magnezijum, kalijum, cink i bakar. Ipak, ne treba preterivati. Stručnjaci se slažu da je zdrava dnevna doza cejlonskog cimeta otprilike jedna-dve kafene kašičice. Oprez!
Trudnicama je zabranjeno korišćenje eteričnog ulja cimeta, a količina cimeta u prahu ne sme biti veća od pola kafene kašičice!

Od davnina cenjeni prirodni lek

Cimet je poznat još od biblijskih vremena. U srednjem veku bio je cenjeniji od zlata, smatran je pravim luksuzom i statusnim simbolom. U drevnoj kineskoj medicini cimet se primenjivao kao sastojak koji greje, okrepljuje i pročišćava, pomaže kod srčanih i plućnih oboljenja, kao i kod uroloških problema.

Lekovita svojstva cimeta

Zahvaljujući sastojcima kao što su polifenoli, flavonoidi i fenolna kiselina, cimet sprečava oksidativni stres i oštećenja nastala delovanjem slobodnih radikala. Zbog toga je odličan saveznik u borbi protiv hroničnih oboljenja.
Brojni flavonoidi smanjuju upalne procese u organizmu. Cimet smanjuje oticanje zglobova i ublažava tegobe obolelih od artritisa.

Koristan je i za dijabetičare jer povećava osetljivost na hormon insulin i tako reguliše glukozu u krvi.
Eterično ulje cimeta (zabranjeno za trudnice!) pokazalo se delotvornim kod bakterijskih infekcija, poput upale grla ili pneumonije. Cimet smiruje kašalj, te pomaže i kod promuklosti.

Začin jelima

Na Zapadu se cimet najčešće dodaje slatkim jelima i kolačima, a na Istoku začinjenim, pikantnim jelima.
Štapići cejlonskog cimeta (obično se dodaju za aromu u napitke) mogu trajati više od godinu dana, dok cimet u prahu brže gubi svoju aromu (traje do šest meseci) i čuva se na tamnom i suvom mestu.
Cimet se najbolje slaže sa jabukama, medom, bananom, bademima, klinčićem, slatkim krompirom, šargarepom i bundevom.

Božanstvena pita Zdravkovićka
iz bakinog kuvara

Evo poslastice koja je ukusna, mirisna, puna zdravih sastojaka, ubrzava metabolizam, podstiče varenje i topi masne naslage. Dakle, možete je jesti bez griže savesti i tokom prazničnog prejedanja. Prilikom pečenja, kuhinju će ispuniti miris cimeta, jabuka, đumbira i karanfilčića. Za one koji završavaju božićni post, ova aromatična pita je savršeni desert jer je lagana, zdrava i ukusna.

Sastojci za testo: 200 g speltinog brašna, 50 g smeđeg šećera, 3 kašike meda,150 g putera, jedna kašičica cimeta, jedna kašičica đumbira u prahu, jedan cm svežeg đumbira, četvrtina kašičice karanfilčića istucanog u avanu, pola kašičice praška za pecivo.

Sastojci za nadev od jabuka: deset jabuka, 100 g smeđeg šećera, dve kašike limunovog soka, jedna kašičica narendane kore limuna (samo ako je limun organskog porekla!), jedna kašika speltinog brašna.

Priprema: u posudi pomešajte brašno, otopljeni puter, smeđi šećer, cimet, karanfilčić, mleveni đumbir i prašak za pecivo. Dobro promešajte, pa zatim narendajte koren đumbira. Izgnječite rukama, stavite u posudu, prekrijte folijom i stavite u frižider na pola sata.
Jabuke operite, oljuštite koru, očistite i isecite na četvrtine i osmine. Prelijte ih limunovim sokom, naredajte koru limuna (ako nemate limun organskog porekla, dodajte jednu kafenu kašičicu limunovog soka umesto kore), sipajte šećer, brašno i sve izmešajte. Izručite masu s jabukama u nauljeni pleh (okvirne dimenzije 20 x 35 cm ili okrugao prečnika oko 25 cm).
Na jabuke sipajte testo i ravnomerno ga rasporedite. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena. Ukusna je i topla, i kada se ohladi.
Prijatno!

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом