Povratak korenima - Sofi Meni Jovanović

U okviru Meseca frankofonije u Francuskom institutu, prvi put se u Beogradu održao Sajam francuskog kulinarstva. Glavna gošća bila je Sofi Meni Jovanović, glavna i odgovorna urednica prestižnog magazina Cuisine et Vins de France, koja je tom prilikom održala dva predavanja.

Povratak korenima

Prvo predavanje koje je Sofi održala u Francuskom institutu okupilo je brojnu publiku sa željom da čuju šta su "Nova stremljenja francuskog kulinarskog umeća", dok je drugo predavanje bio master klas održan u Ugostiteljsko turističkoj školi. Francuska kuhinja ne prestaje da diktira nove kulinarske trendove, ali je ove godine ponovo u modi ostati veran tradiciji koja u jelima ove zemlje živi vekovima.

"Novi trend u Francuskoj je "povratak korenima". Tradicionalno kuvanje je stil života, način na koji se hranimo. Obožavamo tradicionalna jela poput makaron kolača. Francuska kuhinja je podređena tehnici i po tome se razlikuje od ostalih. Mi smo možda prvi koji su razmišljali o tehnici u kuvanju. Na primer, zbog toga baš makaron kolače nije lako napraviti." kaže Sofi.

Francuska kuhinja svoj najveći procvat doživljava zahvaljujući političkoj postavci apsolutističke monarhije koja je vrhunac dostigla u periodu vladavine Luja XIV u 17. veku. Raskošna jela, dela veštih majstora kuhinje, postala su sredstvo da se uveliča vladar. Ovu kuhinju odlikuju bujoni, konsomei, peciva, 3.000 patentiranih sosova, sirevi, guščja pašteta, puževi ili dagnje. A ko nije još probao, bar je čuo za francuske deserte poput krem brulea, suflea ili musa. Sofi, čiji je otac poreklom Srbin, ipak voli i naša jela.

"Obožavam vaše specijalitete. Sviđa mi se način na koji spremate meso, povrće i druga jela. Ta hrana isijava dobro iz mene." kaže Sofi, koja je četiri godine bila vlasnica jednog restorana.

Manje je više

Za razliku od srpskog kulinarskog ubeđenja da svega mora biti mnogo, Francuzi su uvek pribegavali minimalizmu, pogotovo kada je reč o dekoraciji. Sofi kaže da je, u finalu najbitnije, za zdravo i zabavno kuvanje naći kvalitetne namirnice. "U kuhinji, manje je više.

Ukoliko imate dobre namirnice, lako je kuvati." poručuje i dodaje da je nekada za manjak kreativnosti i inspiracije dovoljno prošetati po marketu. " Upijajte mirise začina, svežih namirnica, dodirnite proizvode... Uključite sva vaša čula i dobićete fenomenalne ideje." preporučuje Sofi. Njen kredo je: kuhinja je manje komplikovana nego što to izgleda. Uz malo mašte, entuzijazma i dobrog upravljanja svojim vremenom, nije teško pripremati atraktivna jela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. март 2025.
11° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса