Razvoj govora kod dece

Sve više dece u svetu i kod nas ima problem sa usporenim razvojem govora. Iako na razvoj govora može uticati nasledni faktor ili sredina u kojoj dete odrasta, kompjuteri i video-igrice imaju sve veći uticaj na razvoj govorno-jezičkih veština.

Pod uticajem video-igrica, interneta i sadržaja na kompjuteru, deca u Srbiji pre usvajaju engleski jezik nego maternji. To često dovodi do usporenog razvoja govora i nepravilnog izgovaranja glasova.

I svetski stručnjaci upozoravaju na činjenicu da deca do treće godine previše koriste kompjuter. Prema nekim istraživanjima u Engleskoj, prosečno ispred kompjutera provode 50 minuta dnevno. Stručnjaci sa Univerziteta u Torontu otkrili su da se sa svakih 30 minuta provedenih ispred kompjutera povećava rizik za neki od poremećaja u razvoju govora, i to za 49 posto.

Dete uzrasta između dve i tri godine trebalo bi da u proseku upotrebljava u rečenici tri ili četiri reči. Ukoliko primetite drugačiji tok u govornom razvoju svog deteta ‒ reagujte, posetite logopeda i ograničite vreme koje dete provodi pred ekranom. Veliki je problem što se i deca do prve godine života zanimaju sa tabletima i telefonima.

Britanska studija je pokazala da plavo svetlo ekrana i tableta utiče na san deteta.
Živimo u vremenu u kojem roditelji svakodnevno moraju da koriste računare i telefone. Ponašanje dece je normalno, ona odrastaju oponašajući roditelje.
Stručnjaci savetuju da što više kreativnog vremena provodite sa decom i pričate sa njima; ako koriste kompjuter, budite uz decu da biste imali kontrolu nad njihovim razvojem.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи