Mirisi istorije – od španskog bibera do vanile

Začini su se nekad upotrebljavali kako bi se anulirao miris ne baš sveže hrane ili poboljšao njen ukus. Više nisu toliko skupi kao što su nekad bili i sada ih može priuštiti svako prosečno domaćinstvo. Teško je uopšte zamisliti kuvanje bez njih, jer mirisom, ukusom i bojom svako jelo mogu učiniti posebnim. Danas se ne koriste za prikrivanje lošeg kvaliteta hrane, već da bi pojačali aromu, dali pikantniji ukus i boju i doprineli utisku lepo posluženog jela.

Kolumbovo veliko otkriće

U razgovoru sa Enrikeom Kamačom Garsijom, direktorom Instituta „Servantes" u Beogradu, saznajemo kako je „španski biberˮ postao najvažniji začin donesen sa Istoka. Kolumbo zapravo nije planirao da ide u Ameriku, već na istok. Hteo je da obiđe svet i da preko Atlantika stigne do Azije. To je bila Kolumbova velika pustolovina. Kada je stigao u Ameriku i tamo video kako su mleli papriku, koja je bila i malo ljuta, shvatio je da se može koristiti za konzervisanje namirnica, a takav sastojak je i tražio. „Rekao je da je to ʼnaš biberʼ. Vrativši se u Španiju, kazao je da su uspeli da stignu na prvo azijsko ostrvo, odakle su mogli da nabavljaju biberˮ, objašnjava Garsija. Odatle je potekla i čuvena aleva paprika, koja je u srpskoj kuhinji, kao i u španskoj, jedan od nezamenjivih začina.

Kako je zbog ljubavi nastala vanila

Jedna od najpoznatijih aroma na svetu koja se dobija iz specifičnih duguljastih
mahuna i naziva vanila, zapravo potiče od tropske orhideje i jedini je jestivi plod familije orhideja. U prirodi raste kao puzavica sa duguljastim, kožastim lišćem i cvetovima opojnog mirisa, najčešće beložute ili žutonarandžaste boje. Prirodno stanište te biljke je područje današnjeg Meksika, gde je živelo indijansko pleme Totonaka.

Prema mitologiji plemena Totonaka, legenda o vanili povezana je sa princezom Ksanat, najstarijom ćerkom plemenskog poglavice. Pored izuzetne lepote, krasile su je nežnost, snaga i odlučnost. Njenu pažnju je privukao mladić koji nije bio istaknut u plemenu, ali je bio izvrstan umetnik. Pošto je poglavica zabranio princezi da se uda za običnog smrtnika, mladi par je pobegao u šumu, gde ih je snašla tragična sudbina. Na mestu gde je prolivena njihova krv izrastao je žbun oko koga se uvila smaragdno zelena, nežna loza sa cvetovima opojnog mirisa ‒ vanila. Prizor je predstavljao zagrljaj mladih ljubavnika, a plod koji se pojavio smatrao se svetim poklonom bogova.

Evropljane je s vanilom prvi upoznao Ernan Kortes u 16. veku, kada i počinje da se koristi u kulinarstvu i narodnoj medicini. Danas se proizvodi širom sveta, a najveći proizvođač je Madagaskar. Sveže mahune nemaju karakterističnu aromu, ali se ona razvija u posebnom procesu uz dejstvo enzima.

Uloga začina nekad i sad

I danas se koriste jednostavni recepti nastali u vreme kada su začini bili skupoceni i dostupni samo odabranima. Tradicionalne kuhinje opet su u modi. Mirisi i ukusi su čisti, prepoznatljivi. Sveže i zdrave namirnice igraju ulogu začina. Taj stil je krenuo šezdesetih godina prošlog veka iz Liona, „iz loncaˮ Pola Bokuza, koji je obnovio tradicionalne vrednosti i odoleo zahtevima nove kuhinje. Kvalitet namirnica se smanjuje iz dana u dan. Paprika nema miris i ukus paprike. Tako začini dobijaju ulogu koju su imali u starom Rimu i u južnoj Indiji - da poprave miris i ukus hrane koja je izgubila prirodne osobine - zbog visokih temperatura, dugotrajnog transporta, neprirodne proizvodnje, predugog ciklusa prodaje. Sve se ponavlja: nekada su začine koristili bogati, a danas bogati mogu da jedu hranu koja ima miris i ukus.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. април 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом