субота, 07.01.2017, 00:10 -> 14:25
Извор: РТС
Božićni običaji
U mnogim državama širom sveta najradosniji hrišćanski praznik je i verski i državni, u isto vreme. Prema Gregorijanskom kalendaru Božić se slavi 25. decembra, a prema Julijanskom sedmog januara. Uz praznik Vaskrsenja Hristovog i Duhove, Božić je najveći praznik među pripadnicima pravoslavne i katoličke veroispovesti. Prethodi mu Badnje veče, koje predstavlja poslednji dan Božićnog posta.
U Srbiji se Božić tradicionalno obeležava vekovima i predstavlja vrlo važan segment naše tradicije. Prethode mu Tucindan i Badnji dan.
Za Tucindan je vezan običaj da nikako ne valja tući decu, jer će čitave naredne godine dobijati batine.
Badnji dan je poslednji dan Velikog Božićnog posta. U seoskim sredinama naše zemlje se još uvek održao običaj sečenja Badnjaka, dok je u gradskim sredinama uobičajena kupovina Badnjaka na pijacama. Nekada je domaćin sa muškim glavama iz kuće odlazio u šumu na Badnje jutro kako bi isekli Badnjak, dok su domaćice ostajale kod kuće kako bi je pomele i pripreme trpezu za Badnju večeru. Postoji verovanje da drvo sa koga se seče Badnjak sme da se udari sekirom samo tri puta.
Kako je Isus rođen u štali na slami, tako je bilo obavezno da domaćin uz Badnjak unese i slamu na kojoj su ukućani sedeli. U nekim krajevima se za Badnje veče ne postavlja sto, već se jede na podu, koji je prekriven slamom. Naravno, danas je taj običaj u gradskim sredinama skoro potpuno iščezao.
Trpeza za Badnje veče
Na stolu se za Badnje veče obavezno nađe posna hrana, poput: pasulja, ribe i raznih posnih kolača, a deo Badnje večeri su i hlebovi, koji se mese samo od brašna i vode i to za svakog od ukućana posebno.
U nekim krajevima, za muškarce iz kuće se mese hlebovi u obliku krugova, dok se za žene pripremaju hlebovi u obliku pletenica, a pojedine domaćice mese i poseban hleb namenjen kući i porodici uopšte, koji se posebno ukrašava.
Hleb za Položajnika se mesi ili na Badnje veče ili u rano Božićno jutro. Kada se prohladi, ukrasi se crvenom vunicom ili ukrasnom trakom i na njega se zakače darovi za Položajnika.
Ne treba zaboraviti ni žito, a ako želite da se pridržavate običaja, imajte na umu da se žito sadi dva dana pre Svetog Nikole, 17. decembra, kada se proslavlja praznik Svete velikomučenice Varvare, u narodu poznate kao Varvarice. Jedino tada posađeno žito lepo ozeleni do Badnje večeri.
Priredila Aleksandra Stojanović
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 5
Пошаљи коментар