Božićni običaji

U mnogim državama širom sveta najradosniji hrišćanski praznik je i verski i državni, u isto vreme. Prema Gregorijanskom kalendaru Božić se slavi 25. decembra, a prema Julijanskom sedmog januara. Uz praznik Vaskrsenja Hristovog i Duhove, Božić je najveći praznik među pripadnicima pravoslavne i katoličke veroispovesti. Prethodi mu Badnje veče, koje predstavlja poslednji dan Božićnog posta.

Prema sačuvanim istorijskim podacima Božić se zvanično slavi od 336. godine. Do tada su Hrišćani celog sveta praznovali samo Vaskrs, budući da nije jasno utvrđeno kog datuma je Isus Hristos rođen. A zašto baš 25. decembra, odnosno sedmog januara? Pa, ni na to pitanje još niko nije dao odgovor. Jedino sa čime brojni istraživači povezuju taj datum jeste da je tog dana u Starom Rimu proslavljan dan rođenja Boga Sunca. Smatra se da su tadašnji crkveni velikodostojnici, u želji da ukinu taj paganski praznik, uveli hrišćanski praznik rođenja Isusa Hrista.

U Srbiji se Božić tradicionalno obeležava vekovima i predstavlja vrlo važan segment naše tradicije. Prethode mu Tucindan i Badnji dan.

Za Tucindan je vezan običaj da nikako ne valja tući decu, jer će čitave naredne godine dobijati batine.

Badnji dan je poslednji dan Velikog Božićnog posta. U seoskim sredinama naše zemlje se još uvek održao običaj sečenja Badnjaka, dok je u gradskim sredinama uobičajena kupovina Badnjaka na pijacama. Nekada je domaćin sa muškim glavama iz kuće odlazio u šumu na Badnje jutro kako bi isekli Badnjak, dok su domaćice ostajale kod kuće kako bi je pomele i pripreme trpezu za Badnju večeru. Postoji verovanje da drvo sa koga se seče Badnjak sme da se udari sekirom samo tri puta.

Kako je Isus rođen u štali na slami, tako je bilo obavezno da domaćin uz Badnjak unese i slamu na kojoj su ukućani sedeli. U nekim krajevima se za Badnje veče ne postavlja sto, već se jede na podu, koji je prekriven slamom. Naravno, danas je taj običaj u gradskim sredinama skoro potpuno iščezao.

Trpeza za Badnje veče 

Na stolu se za Badnje veče obavezno nađe posna hrana, poput: pasulja, ribe i raznih posnih kolača, a  deo Badnje večeri su i hlebovi, koji se mese samo od brašna i vode i to za svakog od ukućana posebno.

U nekim krajevima, za muškarce iz kuće se mese hlebovi u obliku krugova, dok se za žene pripremaju hlebovi u obliku pletenica, a pojedine domaćice mese i poseban hleb namenjen kući i porodici uopšte, koji se posebno ukrašava.

Hleb za Položajnika se mesi ili na Badnje veče ili u rano Božićno jutro. Kada se prohladi, ukrasi se crvenom vunicom ili ukrasnom trakom i na njega se zakače darovi za Položajnika.

Ne treba zaboraviti ni žito, a ako želite da se pridržavate običaja, imajte na umu da se žito sadi dva dana pre Svetog Nikole, 17. decembra, kada se proslavlja praznik Svete velikomučenice Varvare, u narodu poznate kao Varvarice. Jedino tada posađeno žito lepo ozeleni do Badnje večeri.

Priredila Aleksandra Stojanović 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. март 2025.
19° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса