субота, 19.11.2016, 18:27 -> 21:22
Извор: РТС
Аутор: Марија Стевановић
Konferencija Biohemijskog društva Srbije
U petak, 18. novembra 2016. godine, na Hemijskom fakultetu u Beogradu održana je šesta konferencija Biohemijskog društva Srbije, pod nazivom „Biohemija i interdisciplinarnost: prevazilaženje granice naučne oblasti”.
Konferencija je okupila istraživače iz Srbije i regiona, koji su kroz plenarna predavanja i poster sesije predstavili rezultate svojih istraživanja.
Govorilo se o mogućnosti dijagnostikovanja patoloških stanja i starenja pomoću analize promena u sastavu masnih kiselina u plazmi i jetri. Laboratorijski testovi na pacovima pokazali su pozitivan efekat dodavanja ribljeg ulja u ishranu starih pacova ‒ uočeno je da dolazi do smanjenja koncentracije arahidonske kiseline, čije prisustvo ukazuje na postojanje zapaljenskog procesa.
Bilo je reči i o korisnosti ili štetnosti fruktoze ‒ voćnog šećera, kao i o mogućnostima upotrebe modifikovanih steroida u biomedicini.
Veliko interesovanje izazvale su teme iz onkološke biohemije. Predstavljeni su rezultati istraživanja o uticaju prirodnih bioaktivnih supstanci na ćelije pojedinih kancera, kao i o efikasnosti pojedinih tretmana tumorskih ćelija...
Na Konferenciji je ukazano i na to da maligne bolesti više nisu specifične samo za starije osobe već obolelih, nažalost, ima i među tinejdžerima, te o toj bolesti ne treba govoriti samo u novembru ‒ mesecu borbe protiv raka pluća.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар