четвртак, 27.10.2016, 08:30 -> 14:52
Извор: РТС
Аутор: Јелена Мицић
Kongres, simpozijum i rođendan
Treći međunarodni kongres o hrani "Tehnologija, kvalitet i bezbednost hrane" i XVII međunarodni simpozijum "Tehnologija hrane za životinje" (FoodTech2016) održavaju se u Master centru Novosadskog sajma. Naučni institut obeležava i početak druge decenije rada.
Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), u saradnji sa fakultetima i institutima iz Srbije koji se bave istraživanjima u oblasti hrane, pod pokroviteljstvom CEI (Central Europian Initiative) i EFE (European Academy of Food Engeneering), organizuje Treći međunarodni kongres o hrani "Tehnologija, kvalitet i bezbednost hrane" i XVII međunarodni simpozijum "Tehnologija hrane za životinje" (FoodTech2016). Tom prilikom Naučni institut obeležava i početak druge decenije rada.
Kongres i simpozijum održavaju se u Master centru Novosadskog sajma.
Kratak istorijat
Prvi međunarodni kongres "Tehnologija, kvalitet i bezbednost hrane" održan je u Novom Sadu 2007. godine, dok je međunarodni simpozijum "Tehnologija hrane za životinje" organizovan svake druge godine počev od 1991.
Ta dva događaja su ujedinjena kako bi zajednički promovisala istraživanje, razvoj, inovacije i obrazovanje iz oblasti tehnologije hrane i hrane za životinje. Kongres okuplja predstavnike univerziteta i istraživačkih instituta, ali i proizvođače i distributere hrane, sa zajedničkim ciljem: promovisanje istraživanja, razvoja, inovacija i obrazovanja u okviru prehrambene nauke i tehnologije.
O kongresu
Kongres "FoodTech2016" daje priliku naučnicima, istraživačima, proizvođačima, nutricionistima i studentima da predstave svoje rezultate i otkrića, ali i da razmene informacije i ideje. Takođe, kongres podstiče umrežavanje i razgovor o međusobnoj saradnji i pruža mogućnost za povezivanje nauke i privrede.
Kongres i simpozijum će skrenuti pažnju na nove tehnologije i tradicionalne proizvode za konkurentnu i bezbednu hranu za evropsko i svetsko tržište.
Za kongres je prijavljeno više od tri stotine radova iz evropskih država i celog sveta.
Teme su vrlo aktuelne, jer nas rešavanje problema iz navedenih oblasti očekuje tokom evropskih integracija.
Na kongresu učestvuju naučni istraživači iz zemlje, susednih država, Evrope i sveta koji rade u kompanijama, istraživačkim institucijama, laboratorijama i vladinim organizacijama u okviru lanca proizvodnje hrane.
Rođendan Naučnog instituta
Ove godine je jubilej: deset godina od osnivanja Naučnog instituta za prehrambene tehnologije. Institut je formiran odlukom Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine 25. oktobra 2006. godine na bazi istraživačkih potencijala i gotovo 50 godina duge tradicije i iskustava Zavoda za tehnologiju žita i brašna, Zavoda za tehnologiju šećera, Zavoda za tehnologiju mesa, Zavoda za tehnologiju voća i povrća i Zavoda za tehnologiju hrane za životinje, koji su poslovali u okviru Jugoslovenskog instituta za prehrambenu industriju i Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.
FINS je počeo rad kao samostalna organizacija 1. januara 2007. godine, a primljen je u sastav Univerziteta u Novom Sadu odlukom Saveta Univerziteta 21. decembra 2007. godine.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар