среда, 03.08.2016, 09:13 -> 09:23
Извор: РТС
Аутор: Маријана Вук Мрђа
Hajka na holesterol
Sa porastom hroničnih bolesti u svetu počela je i „hajka” na holesterol
Lista ozloglašenih namirnica vremenom se menjala. Ipak, već dvadeset godina prisutna je informacija da povišene vrednosti lipida u krvi mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. I to je postao aksiom. Menjaju se naučne preporuke o poželjnim vrednostima holesterola u krvi. Prema dosadašnjim navodima, poželjna koncentracija ukupnog holesterola iznosi pet milimola (mmol/l).
U suštini, sve se svodi na meru. Previše holesterola ubija. Premalo istog, takođe remeti normalno funkcionisanje organizma.
Bez holesterola nema života
Kako to sad - bez holesterola nema života? Jednostavno - holesterol je izvorna materija za sintezu hormona. Neophodan je pre svega u sintezi hormona polnih žlezda i hormona kore nadbubrega, vitamina D i žučnih kiselina. Važno je reći i da je holesterol neophodan kao sastavni deo organizma ‒ kao strukturna materija u ćelijskim membranama.
Holesterol se ubraja u zoosterole jer je tipičan prozvod životinjskog metabolizma i javlja se u hrani životinjskog porekla. Na pojedinim proizvodima koji su očigledno biljnog porekla često je istaknuto „bez holesterola". U koštičavom voću, na primer, ne može biti holesterola. Pitamo se da li je to marketing u službi hajke na holesterol, predrasuda da nismo dovoljno informisani ili obrazovna poruka. U literaturi se navode namirnice biljnog porekla koje u složenom biohemijskom mehanizmu utiču na stvaranje nosača čestice holesterola i na povećanje koncetracije dobrog holesterola ‒ maslinovo ulje je primer.
Da je sve vrlo jednostavno i da jedino ishranom životinjskog porekla unosimo holesterol, vegeterijanci ne bi nikada imali povećane vrednosti masnoća u krvi. A nije baš tako... Organizam ima sposobnost da sintetizuje dve trećine endogenog holesterola, dok se samo jedna trećina unosi hranom. To je onda egzogeni holesterol. Vezuje se za proteine, rastvara u krvnoj plazmi i cirkuliše krvotokom.
Da bi se razumelo kako povećane vrednosti holesterola mogu da dovedu do ishemijske bolesti srca, neophodno je da se razume sinteza, apsorpcija i ekskrecija, izlučivanje. Poremećaj u bilo kojem od tih procesa povećava rizik za nastanak arteriosklerotskih promena. Terapijski pristup u budućnosti biće usmeren na svako od tih polja.
Da priča bude zaokružena, postoje dve forme holesterola ‒ LDL i HDL ‒ loš i dobar holesterol. Razlika je značajna. Visok nivo LDL holesterola u krvi istovremeno povećava mogućnost obolevanja od arterioskleroze. Što je koncentracija LDL-a u plazmi veća, veći je rizik od kardiovaskularnih i nezaraznih hroničnih bolesti. HDL holesterol nema aterogeni potencijal; zaštitnik je krvnih sudova. Štiti nas od arterioskleroze.
Zaključak bi mogao da bude jednostavan: bez holesterola nema života, ali povećena koncetracija holesterola ugrožava život. Dakle, bitna je mera ‒ ni premalo ni previše.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар