четвртак, 02.06.2016, 09:43 -> 13:58
Извор: РТС, Арте
Аутор: Невена Тодоровић
Da li je na pomolu revolucija u ishrani?
Meso iz epruvete
Danas je potražnja za mesom toliko velika da ju je nemoguće zadovoljiti postojećim obimom uzgoja stoke. Računa se da će se u narednih dvadeset godina konzumacija mesa udvostručiti, a da će na Zemlji 2050. godine živeti devet milijardi ljudi. Na ovaj izazov nauka je potražila odgovor u laboratoriji. Da li je meso iz epruvete pravi odgovor za prehranu čovečanstva?
Već šest godina na Univerzitetu u Mastrihtu (Holandija), pod rukovodstvom dr Marka Posta, istraživači pokušavaju da proizvedu meso isključivo uzgojeno od ćelija iz laboratorije.
Rezultat rada je već vidljiv: prvi hamburger napravljen od ćelija goveđeg mesa koje su bile podvrgnute „obradi" u epruveti ‒ na stolu je radoznalih pokrovitelja ovog istraživanja.
Uz dresing od karamelizovanog šafrana, soka od cvekle (već prema „kuvaru") i prezli koje su dodate radi gustine, pozvani gosti mogli su da prate samu pripremu i proces pečenja, koji je, kako kažu, bio istovetan klasičnom kuvanju. Što je nesvakidašnje ‒ i ukusu!
No prvobitna ideja trebalo je da pripadne nešto tradicionalnijem obroku: kobasici, jer su početna istraživanja naučnika za zamorče imali svinju.
Glamurozno svinjče
Ovaj revolucionarni naum u nauci mogao je već na početku da ima sve odlike dobro napisanog scenarija holivudske komedije: pošto bi uzorak matičnih ćelija izrastao u duguljastu i slasnu kobasicu, jelo je trebalo servirati, gde drugde nego u restoranu sa tri Mišlenove zvezdice. Prase-uzorak trebalo je zadovoljno da trči između stolova jer je još živo; kao maneken koncepta „nenasilnog suživota vrsta" zapanjenim gostima pružilo bi vrhunsku sinergiju doživljaja: degustaciju čula mirisa i ukusa i neuhvatljivog moralnog čuvstva. Ali, za ovaj ambiciozni poduhvat nedostajalo je novca. Za sada.
Kako su naučnici to zamislili?
Epizoda sa prasetom bila je samo marketinški trik istraživača kako da sponzori progutaju gorko-slatku pilulu mukotrpnog rada u laboratoriji, čemu se vrhunski naučnici danas u svetu uče. Od čega je, međutim, u svom primarnom naumu dr Mark Post morao da krene?
Naučno polazište je bilo da jedino matične ćelije embriona imaju skoro beskonačan život i mogu neprestano da se dele, tako da se samo iz jedne jedine ćelije dobija veliki broj novih. Da bi se formirala matična ćelija, u ovom slučaju, potrebno je stvoriti embrion od spermatozoida i jajne ćelije svinje, iz koga se, kada naraste, uzimaju matične ćelije. One, u teoriji, mogu da postanu ćelije srca, neurona, mišića... ali, u praksi je sve komplikovanije, jer se veoma teško dobijaju. Pre nekoliko godina otkrivene su kod miševa, ali bilo je potrebno još deset godina istraživanja da bi ih stvorili kod ljudi. Do danas, one su napravljene kod četiri žive vrste, uključujući majmune i pacove. Embrionalni razvoj kod svake vrste sisara je drugačiji i još nije do kraja poznat, jer nije precizno opisan.
Zato, istine radi, mora se reći da izvorna matična ćelija, koja bi samostalno mogla da hrani celu planetu, još nije pronađena. Mark Post je prve rezultate dobio pomoću drugačije vrste ćelija. To nisu ćelije embriona koje tek treba da rastu, već odrasle ćelije, one koje već postoje u životinjama, a ima ih u njihovim jestivim delovima. To su ćelije mišića i one čine osnov mesa. Ima ih više vrsta i s različitim funkcijama. U proseku, mogu da se umnože sto pedeset puta, pa je moguće da se gaje u laboratorijskim uslovima.
Dve godine posle početnih rezultata holandskih naučnika na mesu govečeta, tim izraelskih naučnika počeo je rad na proizvodnji piletine.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар