Jagode, superhrana

Počinje sezona jagoda, pa ako želite da učinite nešto dobro za sebe − jedite ih! Naime, jagode se svrstavaju u pet voćki koje su najbogatije antioksidansima. Antioksidansi štite telo od slobodnih radikala, koji uzrokuju mnoge bolesti i ubrzavaju starenje kože

Pored vitamina i minerala, jagode sadrže i druge supstance koje čuvaju naše zdravlje i zato se ubrajaju u „superhranu". Jagode se gaje u našoj zemlji, što je takođe važno. Uverite se šta ovo ukusno, osvežavajuće i slasno voće može učiniti za nas.

Imaju antikancerogeno dejstvo

Jagode su bogate flavonoidima koji deluju protiv kancerogenih ćelija i ujedno ih sprečavaju da se umnože. Fenolne kiseline (koje jagode sadrže) imaju antialergena svojstva, što znači da redukuju biohemijske procese koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Ipak, iako jagode pomažu osobama koje pate od alergija, postoje ljudi koji su alergični baš na njih.

Naše srce ih voli

Jagode sadrže dosta vlakana i kalijum, pa blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvni pritisak. Dokazano je da konzumiranje ovog voća snižava loš holesterol (LDL), što je potvrđeno eksperimentom u kome su koristili samo deset grama suvo smrznutih jagoda. U semenkama jagoda nalaze se i manje količine omega-3 masnih kiselina.

Smanjuju bol

Istraživanja su pokazala da jagode smiruju upalne procese i ublažavaju bol. Osobe koje pate od hroničnih inflamatornih bolesti poput reumatoidnog artritisa ili upale desni (koja dovodi do gubitka zuba), mogle bi da obogate ishranu jagodama i tako ublaže simptome. 


Jagode i dijabetes

Iako su postojale dileme da li osobe sa povišenim šećerom smeju da jedu jagode, nedavna studija pokazala je da ovo voće zapravo reguliše nivo šećera u krvi. Samo 130 grama svežih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi. Nekoliko početnih studija pokazalo je da jagode smanjuju rizik od dijabetesa. Još uvek nije utvrđeno koji su nutrijenti zaslužni za to, ali odgovor bi mogao biti u vlaknima ili raznim antioksidansima koje jagode sadrže.

Lepota i pamćenje

Ova blagotvorna voćka sadrži antocijanine koji podstiču sagorevanje masnih naslaga, jer ih organizam koristi kao gorivo. Sto grama jagoda sadrži samo trideset dve kalorije! Istraživanja su pokazala da antocijanini povoljno utiču i na kratkotrajno pamćenje. Jagode su bogate vitaminom C koji je potreban za proizvodnju kolagena, a upravo kolagen daje koži elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu koja sprečava nastanak bora - onemogućava uništavanje kolagena i smanjuje upalu u stanicama kože. Evo još jednog podstreka da se smesta uputite na pijacu i od seljaka kupite prave domaće jagode: ovo rajsko voće može vam ulepšati i osmeh jer sadrži prirodne kiseline koje izbeljuju zube!

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. март 2025.
11° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса