Od danas bez „ošišane latinice“ na domenu .RS!

Internet domen .RS od danas „govori“ čak 13 jezika. Omogućena je upotreba 67 latiničkih slova, pa nazivi domena, između ostalog, više neće morati da se pišu „ošišanom latinicom“.

Registrantima postojećih .RS domena omogućena je registracija novog naziva domena .RS, koji na određenim pozicijama umesto „ošišanih“ slova ima odgovarajuća slova koja ranije nisu bila na raspolaganju (npr. č ili ć umesto c, š umesto s), navedeno je u saopštenju Registra nacionalnog internet domena Srbije.

RNIDS ističe da je činjenica da svaki narod teži da na internetu koristi svoje nacionalno pismo, i to ne samo u okviru sadržaja, već i u okviru naziva domena.

Pomoćnica ministra za elektronske komunikacije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Irini Reljin, istakla je u Biblioteci grada Beograda, na svečanom skupu Registra nacionalnog internet domena, povodom početka registracije Aj-Di-En domena na domenu .RS, da je veoma važno da i na globalnoj mreži naša država sačuva jezičke osobenosti svojih građana.

„Registracija Aj-Di-En domena, internet adresa koje u sebi sadrže i slova kojih nema u engleskom alfabetu, počinje simbolično na međunarodni Dan ljudskih prava, budući da će od danas svi građani Srbije, kao i privredni subjekti i institucije, moći da koriste sva slova svog pisma u onlajn adresama“, rekla je Reljin, podsetivši da se veliki pomaci čine na očuvanju nacionalnog identiteta na internetu već deset godina, prvo uvođenjem .RS domena, a potom i ćiriličnog .SRB.

Irini Reljin je istakla da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pruža kontinuiranu infrastrukturnu podršku aktivnostima Registra nacionalnog internet domena, u skladu sa Sporazumom koji je zaključen 2010. godine, koji definiše Registar kao deo nacionalne elektronske komunikacione infrastrukture.

„Takođe, Ministarstvo sprovodi infrastrukturne i zakonodavne aktivnosti, koje omogućavaju nesmetani rad Registra i unapređenje usluga koje on pruža“, dodala je pomoćnica ministra. 

Prateći svetske trendove, RNIDS je još 2012. godine omogućio registraciju ćiriličkih naziva u okviru domena .SRB, a sada će u okviru naziva domena .RS omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару